Kdo vam dviguje krvni tlak?
Zdravje
Tipografija

Visok krvni tlak ali hipertenzija je kronična bolezen, ki jo spremlja vzdevek tihi ubijalec. Povezan je s tem, da visok krvni tlak dolgo časa nima opozorilnih znakov. Včasih sicer bolniki z zmerno hipertenzijo občutijo glavobole, vrtoglavost, šumenje v ušesih in krvavitve iz nosu, a večinoma povišan krvni tlak ne povzroča težav, ne boli in ga ne občutimo. (SŠol)

Po podatkih svetovnega združenja za hipertenzijo ima povišan krvni tlak že vsak četrti človek in v Sloveniji že skoraj vsak drugi odrasel. Bolezen se vedno pogosteje pojavlja tudi pri mladostnikih. Skoraj polovica se tega ne zaveda. Med tistimi, ki se zavedajo, jih polovica ne stori ničesar. To pomeni, da je približno 75 odstotkov svetovnih bolnikov s hipertenzijo izpostavljenih povečanemu tveganju, da zbolijo zaradi srčnih obolenj, možganske kapi, ledvičnega obolenja ali doživijo nenadno smrt. Brez zdravljenja se sedemkrat poveča možnost za možgansko kap.

V Sloveniji možgansko kap doživi približno 4400 ljudi na leto, približno 2100 jih umre. Še pogostejša je invalidnost. Dolgotrajno povišan krvni tlak je tudi vzrok za okvare srca, ki se prav tako lahko končajo usodno. Približno pet tisoč bolnikov na leto doživi akutni koronarni sindrom, približno sedemsto jih umre. Hipertenzija vsako leto terja deset milijonov življenj na svetu.

Skrb vzbujajo podatki, da se s povišanim krvnim tlakom sooča že skoraj 50 odstotkov odraslih Slovencev. Ker bolezen nima simptomov, se je večina ne zaveda. Med zdravljenimi je kar 75 odstotkov takšnih, ki zaradi neupoštevanja zdravnikovih navodil in nerednega jemanja zdravil nimajo urejenega krvnega tlaka.

Več podrobnosti o visokem krvnem tlaku in več nasvetov, kako visok krvni tlak znižati, je objavljeno v tokratni številki Novega tednika.  

 

Sledite nam

Prireditvenik