Minister v Laškem: „Trenutna varnost ne prinaša varne jeseni“
Zdravje
Tipografija

V okviru kampanje NIJZ „Nalezimo se dobrih navad“, ki je namenjena promociji cepljenja proti covidu-19, je danes Laško, kje se je ustavila mobilna cepilna enota, obiskal minister za zdravje Janez Poklukar. Ob tem se je sestal tudi z županom Občine Laško Francem Zdolškom in vodstvom Zdravstvenega doma Laško.

Savinjska statistična regija je med tistimi območji, kjer je ugotovljena manjša precepljenost v primerjavi z ostalimi območji v Sloveniji.

Minister Janez Poklukar povedal, da je po videnem v Laškem zadovoljen in prežet z optimizmom in verjame, da bomo s skupnimi močmi zmogli s spopadanju z zdravstveno krizo. Kot se je slikovito izrazil, se je danes lokalni praznik začel že teden dni prej, pri čemer je seveda imel v mislih Pivo in cvetje. Ob tem je pohvalil podjetja, ki so organizirala cepljenje za svoje zaposlene, navedel je Fragmat, ki ga je tudi obiskal ter prizadevanje zdravstvenega doma Laško in lokalne skupnosti za osveščanje o pomenu cepljenja. Ob tem pa je tudi opozoril: „Situacija je resna. Lažna varnost, ki smo ji te dni priča na podlagi ugodnih epidemioloških številk, ne prinaša varne jeseni. Delta verzija koronavirusa je v neposredni bližini, imamo izredno težke zgodbe na Portugalskem in v Angliji. Edina pot, da se ne bomo spet pogovarjali o tem ali bodo šole zaprte ali odprte, ali bodo gospodarske panoge, kot sta turizem in gostinstvo, delovale ali ne, je cepljenje in treba je doseči zadostno precepljenost.

Tudi Franc Zdolšek, župan Občine Laško, je izrazil prepričanje, da si vsi skupaj želimo konca spopadanja s covidom, da pa je to odvisno od vsakega posameznika pa je odvisno, kdaj se bo. „Če bomo složni in če se bo v čim krajšem času cepili in precepili, tudi covid-19 v Sloveniji nima več možnosti za širitev. Na nas pa je, da prebivalce Slovenije ustrezno seznanimo o pomenu cepljenja,“ je dejal laški župan.

Mag. Janja Knapič, direktorica ZD Laško je dejala, da je vesela obiska ministra, saj je bila to priložnost mu predstavijo svoje težave in stiske, s akterimi se vsakodnevno srečujejo na terenu, in da hkrati pohvalijo ekipo zdravstvenega doma in vse zaposlene, ki vsak dan vlagajo velike napore v množično cepljenje in množično testiranje. „Težko si predstavljam, da bi Laško na današnji dan imelo 34 odstotno precepljenost s prvim odmerkom in 30 odstotno z obema odmerkoma cepiva, če naši zaposleni ne bi bili tako angažirani, kot so.“

Foto: SHERPA