V bolnišnici prvič izvedli posebna posega pri srčnih bolnikih
Zdravje
Tipografija

Pretekli teden so v Splošni bolnišnici Celje izvedli prva posega vstavitve srčne zaklopke skozi žilo. Gre za priznano klinično metodo zdravljenja bolnikov s pomembno zožitvijo aortne zaklopke, ki sta jo do zdaj v Sloveniji izvajala le oba klinična centra. (SŠol, Foto: SBC)

Posega sta bila uspešna in bolnika sta tri dni po posegu lahko zapustila bolnišnico. V bolnišnici načrtujejo, da bodo po zaključenem obdobju edukacije letno lahko izvedli okoli 50 tovrstnih posegov.

»Srčne bolezni so še vedno med vodilnimi vzroki za prezgodnje umiranje ljudi. V regiji, ki jo s kardiološkimi zdravstvenimi storitvami pokriva Splošna bolnišnica Celje, kardiokirurški poseg letno potrebuje od 300 do 350 bolnikov. V to število pa niso všteti bolniki, ki potrebujejo urgentno zdravljenje ter potencialni bolniki za zdravljenje s to metodo in bolniki, ki bi potrebovali hibridno zdravljenje motenj ritma. Z njimi se skupno število bolnikov, ki danes iz celjske zdravstvene regije odhajajo na obravnavo v druge bolnišnice, poveča na 450 do 500 letno,« pravijo v bolnišnici. Na kardiološkem oddelku dnevno v povprečju 3 do 4 bolniki čakajo na enega izmed urgentnih kardiokirurških posegov.