V Celju ta teden cepljenje brez naročanja
Zdravje
Tipografija

V Celju se lahko v tem tednu, in sicer danes, jutri in v četrtek, proti covidu cepite brez naročanja. Cepljenje se izvaja v hali L celjske dvorane Golovec v določenih terminih – danes (torek) med 9.10 do 11. uro, jutri (sreda) med 15. in 17. uro ter v četrtek med 12. in 16. uro. Na voljo so cepiva Johnson&Johnson, Pfizer in Moderna. Če cepiva na določen dan zmanjka, se cepljenje v tem terminu zaključi, sporočajo iz Zdravstvenega doma Celje.

V Savinjski regiji delež cepljenih z vsemi odmerki cepiva trenutno znaša 18,5 odstotka. V celotni Sloveniji je ta delež 19,4 odstotka. V celjski občini je z vsemi odmerki cepljenih 21,4 odstotka prebivalcev, v Žalcu 20,5, približno toliko tudi v Velenju, v Laškem 17,6, v Kozjem pa le dobrih 11 odstotkov prebivalcev. Za cepljenje se je doslej odločilo več žensk kot moških.

Po besedah vodje posvetovalne skupine za cepljenje Bojane Beović bo poleti oz. jeseni normalno življenje brez ukrepov možno samo v primeru, če bo cepljen takšen delež prebivalstva, da bo prišlo do t. i. kolektivne imunosti. Pri wuhanski različici kolektivno imunost zagotavlja precepljenost 66 odstotkov prebivalstva, medtem ko mora biti pri bolj kužnih različicah ta delež višji. Države, ki bodo uspele cepiti večji delež prebivalstva, bodo po prepričanju Beovićeve tudi gospodarsko uspešnejše.

BA, STA