Tudi v bolnišnicah se začenja tretji val epidemije
Zdravje
Tipografija

Epidemiološke razmere v državi se slabšajo. V celjski bolnišnici je bilo danes zjutraj hospitaliziranih 51 pacientov s covidom-19, od tega jih 11 potrebuje intenzivno zdravljenje.

Zaradi slabšanja stanja so vse bolnišnice v državi spet covidne bolnišnice. Splošna bolnišnica Celje sicer od oktobra 2020, ko je bil razglašen drugi val epidemije, ni prenehala z obravnavo pacientov s covid-19. V preteklem mesecu so sicer začeli postopno zapiranje covid bolnišničnih oddelkov, vendar še vedno oziroma že ves čas obravnavajo tako covid paciente, ki potrebujejo intenzivno terapijo, kot tudi paciente, ki se zdravijo na navadnih bolniških covid posteljah.

V skladu z načrti ministrstva za zdravje mora celjska bolnišnica v tako imenovani drugi fazi izhodne strategije zagotavljati 11 intenzivnih covid bolniških postelj in 58 navadnih covid bolniških postelj. 11 intenzivnih postelj zagotavljajo na oddelku za intenzivno interno medicino, potrebne navadne covid bolniške postelje pa na oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja ter na negovalnem oddelku, na katerem so odprli dodaten navadni covid bolnišnični oddelek.

V drugo fazo izhodne strategije so bolnišnice prešle, ker se je število hospitaliziranih covidnih bolnikov v državi povzpelo nad 500. To število je meja med drugo in tretjo fazo, po kateri manjšim bolnišnicam ni bilo več treba sprejemati novih covidnih bolnikov. V bolnišnicah se trenutno zdravi 507 covidnih bolnikov, intenzivno zdravljenje jih potrebuje 96.

BA