Cepljenje s cepivom AstraZenece ustavljeno, kako je z ostalimi cepivi?
Zdravje
Tipografija

Potem ko je minister za zdravje Janez Poklukar sinoči odredil začasno zaustavitev cepljenja proti covidu-19 s cepivom AstraZenece, to danes med 7.30 in 11. uro odpade tudi v dvorani Golovec v Celju, so sporočili iz Zdravstvenega doma Celje. Medtem se od 11. ure dalje v hali A dvorane Golovec nemoteno, kot je bilo načrtovano, nadaljuje cepljenje s cepivom Moderna. (BA)

Kot je sinoči pojasnil minister Janez Poklukar, je svetovalna skupina sicer ugotovila, da ni utemeljenih strokovnih podlag za prekinitev cepljenja s cepivom AstraZenece, kljub temu pa je iz previdnosti predlagala začasno zaustavitev do končne odločitve Evropske agencije za zdravila. Odločitev o začasni zaustavitvi cepljenja s tem cepivom je Poklukar torej sprejel "z namenom zagotavljanja maksimalne varnosti prebivalcev pri cepljenju".

Na vprašanje, kako bo to vplivalo na cepljenje tistih, ki so prvi odmerek tega cepiva že prejeli in bi morali drugi odmerek prejeti v naslednjih dneh ali tednih, pa je dejal, da režim cepljenja z AstraZeneco dovoljuje drugi odmerek do 84 dni po prvem. "Imamo dovolj časa, da EMA in ostale inštitucije pretresejo situacijo in sprejmejo usmeritve," je dodal.

Po besedah Poklukarja cepljenje z ostalimi cepivi - Pfizerja in BioNTecha ter Moderne - tudi vnaprej poteka normalno po programu cepljenja.

EMA je v četrtek dala zeleno luč tudi cepivu Johnson & Johnson. A Poklukar še nima informacije, kdaj bo v Slovenijo prišla prva pošiljka tega cepiva in koliko odmerkov bo v njej.

 BA, STA