Veliko zanimanje za hitro testiranje v Zdravstvenem domu Laško
Zdravje
Tipografija

V Zdravstvenem domu Laško so v minulem prazničnem koncu tedna zabeležili veliko povpraševanje po storitvah hitrega testiranja. Kot si razlagajo v ZD Laško, ki je sicer tudi covid točka, je veliko zanimanje odziv na nove ukrepe vlade, ki z današnjim dnem sproščajo nekatere dejavnosti, a za njihovo odprtje hkrati zahtevajo predložitev negativnih rezultatov hitrih testov na prisotnost novega koronovirusa. Zaradi velikega povpraševanja se v ZD Laško morali hitro odzvati in se drugače organizirati.

„Minulo soboto, ko sem bila dežurna, so telefoni skoraj pregoreli. Klicali so namreč ljudje iz širše celjske regije in se zanimali za brezplačno testiranje. Naš zdravstveni dom se je domala čez noč ustrezno organiziral, da smo lahko zadostili velikemu povpraševanju po testiranju. Uporabniki so bili zelo hvaležni, da so se lahko testira in da bodo lahko začeli delati,“ je povedala strokovna direktorica ZD Laško Melita Zlatečan.

Od petka do vključno včerajšnjega prazničnega dne so izvedli 258 hitrih antigenskih testov (fotografija je s testiranja o včerajšnjem prazničnem dnevu). Dodatna ekipa pa je izvedla še precejšnje število PRC testov, ki jih sicer izvajajo vse dni v tednu, a le po naročilu zdravnika.

V ZD Laško danes nadaljujejo brezplačno hitro testiranje za storitvene dejavnosti, izvajali ga bodo vse do 19. ure v Kulturnem centru Laško, do 13. ure pa testirajo zaposlene v vzgojno izobraževalnih zavodih.

„V ZD Laško smo sicer zagotovili tudi svoje hitre tiste za redno testiranje vseh zaposlenih in kot samoplačniško storitev (15) evrov za tiste delodajalce, ki želijo testirati svoje zaposlene. Za slednjo je sicer bolj malo zanimanja,“ je še dejala Melita Zlatečan.

Dobra tretjina okuženih od vzpostavitve covid točke

Naša sogovornica je postregla še s podatkom, da so v Zdravstvenem domu Laško od 21. septembra lani, ko je postal covid točka, do konca januarja izvedli 2108 PCR testov, pri čemer jih je bilo pozitivnih 767, kar pomeni 36, 38 odstotni delež.

„Od decembra lani tudi izvajamo redno tedensko testiranje vseh zaposlenih s hitrimi antigenskimi testi, doslej pa še nismo zabeležili pozitivnega izvida na delovnem mestu. V jesenskem valu epidemije smo sicer imeli med 81 zaposlenimi 12 okuženih,“ je še sklenila Melita Zlatečan.

Foto: ZD Laško