V Osrednji knjižnici Celje spletna predavanja o cepljenju in epidemiji
Zdravje
Tipografija

Ta teden v Osrednji knjižnici Celje (OKC) mineva v znamenju dveh predavanj, ki si nanaša na aktualno dogajanje v zvezi z epidemijo koronavirusa. Včeraj popoldan je bilo v okviru Univerze za tretje življenjsko obdobje Facebook strani knjižnice mogoče prisluhniti strokovnjakoma, ki sta govorila o cepljenju proti bolezni covid-19, ki ga spremljajo številnih pomisleke, teorije zarote, dvom o učinkovitosti cepiva, negotovost in strah pred stranskimi učinki ipd.

Doc. dr. Gregor Gunčar s Katedre za biokemijo na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani je tako predstavil načine delovanja razpoložljivih cepiv proti covidu-19, Miha Simoniti, infektolog iz Splošne bolnišnice Celje pa je osvetlil medicinske razsežnosti epidemije ter na podlagi konkretnih rezultatov po prvem mesecu cepljenja spregovoril o pomenu in varnosti cepljenja. S strokovnjakoma se je pogovarjal Kristian Koželj, izjemno zanimivo predavanje in pogovoru po njem pa si še vedno lahko ogledate na FB strani OKC.

V četrtrtek ob 17. uri pa bo mag. Tatjana Rozman v okviru novega ciklusa predavanj Zgodovina in miti skozi psihoanalizo približala vedenje o tem, kako so epidemiije v zgodovini zaznamovale kolektivni spomin. Spregovorila bo črni smrti v 14 stoletju in življenju po koncu epidemije, kako opraviti s tesnobo in nelagodjem in o tesnobi kot filozofskemu pojmu. Predavanje bo mogoče spremljati na FB strani in YouTube kanalu OKC.