Začelo se je cepljenje proti covidu-19
Zdravje
Tipografija

Danes se je v Sloveniji začelo množično cepljenje proti covidu-19, in sicer med stanovalci domov za starejše. Ob 8.30 so bili cepljeni prvi trije Slovenci. Gre za upokojenega nadškofa Franca Krambergerja, Angelco Butenko, v Pegazovem domu v Rogaški Slatini pa so cepili nekdanjega direktorja Steklarne Rogaška Jožeta Pelka.

 

Vsi domovi za starejše so dobili toliko cepiva proti covidu-19, kot je bilo interesa pri stanovalcih, za zaposlene pa v sorazmernem deležu, je danes v izjavi za medije dejala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne. Splošno prebivalstvo bo za cepljenje po njenih besedah najverjetneje prišlo na vrsto marca ali kasneje.

Starejši od 80 let, ki so doma, bi lahko po njenih besedah na vrsto za cepljenje prišli proti koncu januarja. Splošno prebivalstvo bo za cepljenje prišlo na vrsto marca ali kasneje, prej pa, če bosta odobreni cepivi drugih proizvajalcev.

Slovenija je v soboto prejela 9750 odmerkov cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha proti covidu-19. Prevzeli so ga v UKC Ljubljana in ga nato predali Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje, od tam pa je danes nadaljevalo pot do zdravstvenih domov, ki so poskrbeli za cepljenje v domovih za starejše. (sta, SŠ)

 

Sledite nam