Rak prostate ogroža številna življenja
Zdravje
Tipografija

November – mesec, ko so v modi brki

Če je rožnati oktober namenjen osveščanju o raku na dojkah, je brkati november namenjen ozaveščanju o raku na prostati. To je v Sloveniji še vedno najpogostejša oblika raka pri moških. Vsako leto odkrijejo približno 1.600 novih primerov. Podobno kot pri ostalih oblikah raka je tudi pri tej izjemno pomembna pravočasna diagnostika.

 

 

Prav zaradi tega je nujno, da tudi v časih soočanja z novim koronavirusom ta bolezen ne ostane na stranskem tiru, opozarjajo v Društvu uroloških bolnikov Slovenije in v gibanju Movember. »Zaradi raka prostate umre v Sloveniji več kot 400 moških letno. To umiranje je zelo boleče, ker se običajno rakrazširi na kosti,« opozarja predsednik Društva uroloških bolnikov Slovenije Franc Hočevar.

November je že vrsto let proglašen kot mesec »Movember« in je tako namenjen osveščanju o zdravju moških, predvsem opozarjanju o raku mod in prostate. Letos bodo tradicionalni dogodki tega mednarodnega gibanja odpadli oziroma jih bodo organizatorji preselili na splet, a ob tem vztrajajo, da ta problematika kljub vsemu terja ustrezno pozornost.

V Društvu uroloških bolnikov Slovenije namreč opažajo, da se dostopnost do diagnostike in posegov na področju urologije zaradi ukrepov, uvedenih zaradi novega koronavirusa, poslabšuje. »Nihče ne zanika, da je covid-19 resna grožnja. A treba je poskrbeti tudi za ostale bolnike, ki prav tako zbolevajo in je lahko ogroženo njihovo življenje, če se jih ne zdravi pravočasno,« izpostavlja Hočevar. Zdravstvenih storitev se po njegovih besedah ne sme krčiti na vseh področjih, ampak je treba to delati selektivno glede na nujnost zdravljenja. »Vsaka stroka naj opredeli storitve, ki morajo biti tudi v zdajšnjih pogojih nujno izvedene, in ta seznam nato natančno predstavi javnosti,« meni in vse gospode poziva, naj, če imajo težave, kot so zatrdlina na modih, nepojasnjene bolečine v trebuhu ali kri v urinu, tudi v teh časih ne čakajo doma, ampak naj takoj vzpostavijo stik z osebnim zdravnikom, ki bo presodil, ali potrebujejo nadaljnjo urološko obravnavo.

Pozornost, tudi ko ne boli

Rak prostate je najpogostejši rak moških, ki prizadene pretežno starejšo populacijo, več kot dve tretjini bolnikov je starejših od 65 let. To nikakor ne pomeni, da ne morejo zaradi te oblike raka zboleti tudi mlajši, opozarja Hočevar. »Po petdesetem letu je nujno treba tudi s preventivnimi pregledi začeti skrbeti za svoje zdravje, tudi če nič ne boli in ni težav.« Ob tem sogovornik pojasni še, da v tretjini primerov rak prostate nikoli ne napreduje in ne povzroči pomembnejših kliničnih težav, bolezni sploh ne bi odkrili, če je ne bi iskali. Ker medicina še ne zna napovedati, kateri primer bo napredoval in kateri ne, se moški ob postavitvi diagnoze raje odločijo za operacijo, kot da bi v negotovosti redno hodili na kontrolne preglede.

Kot je še povedal predsednik Društva uroloških bolnikov Slovenije, se moški sami še vedno nekoliko težje odločajo za preventivne preglede, čeprav se stanje, tudi zaradi društev in nevladnih organizacij, ki na tem področju delujejo, izboljšuje. »V večini primerov gospode k prvemu pregledu spodbudijo partnerice,« pravi sogovornik. »Moškost je kompleksna zadeva. V ospredje stopajo predvsem vprašanja, povezana z inkontinenco in erektivno disfunkcijo.«

In ker je mnogim o tej temi v družbi še vedno nelagodno govoriti, je delovanje društev, v katerih se srečujejo in izmenjujejo izkušnje tisti, ki so se z boleznijo že srečali in jo uspešno premagali, tako pomembno. Gre za celovito, tako specialistično kot tudi psihološko pomoč in podporo, pravi Hočevar.

Kdo bo imel najlepše?

Letos smo se k movembrskemu gibanju pridružili tudi v naši medijski hiši Novi tednik in Radio Celje. V celomesečni akciji bomo z vami zbirali sredstva za Društvo uroloških bolnikov Slovenije.

Ker se je svetovno gibanje Movember razvilo iz zabave, bomo tudi v naši akciji poskrbeli, da ne bo manjkalo smeha. K akciji smo povabili tri gospode, katerih obrazov sicer ne krasijo urejeni brki, naj sprejmejo izziv in brkom mesec dni pustijo prosto rasti.

Novo stilsko podobo si bodo nadeli odličen glasbenik Matjaž Jelen, uspešen deskar na snegu Rok Marguč in simpatičen moderator v Jutranjem ritmu na Radiu Celje Boštjan Oder. V podporo akciji so se odločili, da si bodo cel november puščali rasti brke. Da bo vse skupaj še nekoliko bolj zanimivo, vabimo k sodelovanju tudi vas, bralce in poslušalce. S poslanimi SMS-sporočili lahko glasujete, kdo bo imel konec meseca najlepše brke in s tem darujete evro za Društvo uroloških bolnikov Slovenije. S poslanim SMS-sporočilom se boste potegovali tudi za lepe nagrade.

K izzivu ste vabljeni tudi vi, dragi bralci in poslušalci. Veseli bomo vaših »brkatih« fotografij. Te nam lahko pošljete na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. Ker je letošnje leto posebno in ker naše nasmehe (in tudi brke) v teh dneh pogosto pokrivajo maske, se lahko držimo slogana predsednika Društva uroloških bolnikov Slovenije Franca Hočevarja, ki pravi: »Brke na maske!« Z maskami, na katerih so narisani brki, lahko v akciji sodelujejo tudi dame. Za skupen cilj.

 

Kaj sporočajo naši »tekmovalci«?

Matjaž Jelen (BRKI M)

»Treba je vedeti, da je rak prostate najpogostejši rak pri moških v Evropi. Ker je to bolezen starejših moških in ker se naša populacija stara, je osveščanje o tej bolezni zelo pomembno, kajti vsako leto v Sloveniji zboli več kot tisoč moških zaradi raka prostate. Biti pozoren nase, na svoje telo in zdravje je danes ›nuja‹. Zato ob vsaki spremembi, ki se začne dogajati v telesu, prisluhnite in poiščite nasvet osebnega zdravnika. Glede na ›covid situacijo‹ je zdaj malo težje priti na specialistični pregled, ampak verjamem v naš zdravstveni sistem, da lahko poskrbi tudi za ostale ljudi, ki zbolijo. Sam v movemberski akciji sodelujem prvič, tudi brkov si nisem še nikoli pustil, in sicer iz razloga, ker nisem ›močno‹ poraščen po obrazu in zna biti to kar zanimivo pri meni, da ne rečem že kar malo smešno.«

 

Rok Marguč (BRKI R)

»Pred leti sem že poskusil zdržati cel november, a mi ni uspelo. Letos bom, obljubim. Poleti, ko smo na morju, ponavadi brez težav zdržim brez britja, jeseni je malo težje. A ker gre za dober namen, vem, da mi bo uspelo. Mislim, da je letos movember še toliko bolj pomemben, ker je vso pozornost leta vzel covid-19. Verjetno si zasluži takšno pozornost, kot jo ima, ampak prav je, da vemo, da druge bolezni niso kar izginile iz našega življenja. Še vedno so tu. Vedno bolj se zavedam reka, ki pravi: ›Zdrav človek ima tisoč želja, bolan eno samo.‹ V tem trenutku bi bilo prav, da se ne delimo. Vsi smo v tem. Samo od nas in vseh skupaj je odvisno, kako bomo iz tega izšli. Želim si, da bi kot družba napredovali in se iz tega nekaj naučili.«

 

Boštjan Oder (BRKI B)

Za movember sem slišal že kot študent. Priznam, takrat sem mislil, da gre za slovnično napako. Hitro mi je postalo jasno, da se za tem skriva nekaj več saj so ob besedi movember bili zraven narisani brki. Takoj sem povezal “mustači” in november - movember. Super. Brit se mi ni treba, the best. Pa se nisem. Izgovor? Da, a s sporočilom. Z brado in brki dolgo nisem zdržal, ker mi brki ne pristojijo. Kaže, da bo letos drugače. Glede na to, da v Sloveniji v povprečju na leto za rakom prostate zboli 1500 moških je ozaveščanje o najpogostejšem raku pri moških še kako pomembno. Kajti moški (vsaj večina), dokler ne bo nekaj hudo narobe, ne bodo odšli k zdravniku. Moški smo pač ›prpe‹ in čakamo, dokler ni prepozno. Zato je moje sporočilo moškim ob letošnjem movembru tako: ›Uporabite zgornjo glavo, da preverite spodnjo in vse, kar leži zraven. Če vse le ni tako kot nekoč, ne oklevajte, pokličite izbranega zdravnika in se pogovorite o težavah. Verjemite, ne boli.‹«

 

 

 

 

 

 

Preberite več v Novem tedniku