»Občutek hlastanja za zrakom je grozljiv!«
Zdravje
Tipografija

Že od začetka prvega vala epidemije je kot predstojnik Urgentnega centra Celje eden ključnih vodilnih v celjski bolnišnici Celje. Nepogrešljiv je pri vsakodnevni organizaciji dela in v tako imenovanem »kriznem štabu« bolnišnice. Andrej Strahovnik, dr. med., specialist splošne kirurgije. Tokrat ljudem na srce besed ne polaga samo kot predstojnik ene najpomembnejših zdravstvenih ustanov v regiji, ampak tudi kot človek, ki je prebolel covid-19. In bolezni ni prebolel z lahkoto ali z blagimi simptomi. (SIMONA ŠOLINIČ)

Celoten članek, v katerem objavljamo tudi, kako v teh razmerah deluje Urgentni center Celje in kaj je pomembno, da ljudje pri tem vedo, je objavljen v tiskani izdaji Novega tednika.  

»Najprej sem pozitiven test sprejel kot nekakšno olajšanje, saj sem razmišljal, da prej kot se te bolezen ›dotakne‹, prej razviješ imunost. Vse do trenutka, ko ni bilo poslabšanja stanja, sem bil vesel, da bom to bolezen prebolel brez zapletov in se čim prej vrnil na delo. Nato je prišel trenutek, ko sta se začela hlastanje za zrakom in tekma za kisik. Vidiš, da naenkrat postaneš odvisen od drugih, ne glede na to, v kakšni telesni pripravljenosti si. Postaneš nemočen. Grozljiv občutek je, ko dobesedno hlastaš za zrakom in ne moreš vdihniti v popolni meri, ko si odvisen od drugih in ne veš, ali bo sledilo izboljšanje stanja ali poslabšanje. Grozljiv je tudi občutek negotovosti,« pravi Strahovnik.

Virus ne izbira

»Zato z zaskrbljenostjo spremljam tudi tiste, ki še vedno ne upoštevajo vseh navodil, kajti s tem ogrožajo sebe, bližnje in vse okoli sebe. Še vedno smo daleč od stabilnih razmer in v bolnišnici so razmere resnično izredne. Ljudem sporočam, naj vsakdo poskrbi v največji možni meri za zaščito in naj upošteva navodila ter poskuša ostati zdrav. Virus ne izbira,« dodaja sogovornik.