Zdravje
Tipografija

Stanje v Splošni bolnišnici Celje je izredno resno, danes imajo nameščenih 80 bolnikov s covidom 19 na navdanih posteljah. Kot pravi strokovni direktor bolnišnice Franc Vindišar pa je še huje v intenzivi, kjer pomoč potrebuje 19 bolnikov s covidom-19. Tudi v urgentnem centru na sprejem čaka še nekaj bolnikov.

Med zaposlenimi je okuženih kar 127 oseb, več kot 100 medicinskih sester pa je zaradi različnih razlogov še v bolnišniškem staležu. Poleg infekcijskega oddelka sta bolnikom s covidom-19 zdaj namenjena še hemato-onkološki oddelek in oddelek za bolezni prebavil. Naslednji teden bodo najverjetneje morali zmogljivosti širiti še na druge oddelke. Okužena sta bila še dva otroka tudi na otroškem oddelku in ena nosečnica na ginekologiji. Ob tem bolnišnica opozarja vse, da urgentni center deluje, toda naj ljudje iščejo samo nujno pomoč.

 »Vse paciente z blažjimi simptomi zato še enkrat pozivamo, da pomoč najprej poiščejo pri izbranem osebnem zdravniku ali v dežurni službi oz. COVID ambulanti svojega zdravstvenega doma,« še sporočajo iz bolnišnice.

 »Ker je po napovedih meteorologov pred nami ponovno vremensko ugoden jesenski konec tedna, pa dodajamo še en poziv. Pretekli konec tedna smo v bolnišnici obravnavali večje število poškodovancev, ki so se poškodovali pri športnih aktivnostih. Hudo poškodovani pacienti zahtevajo obravnavo s številnimi in kombiniranimi timi specialistov ter dolgotrajno zdravljenje v enoti intenzivne medicine. V trenutni situaciji so takšne masovne obremenitve za naš sistem zelo obremenjujoče, saj so naše kapacitete omejene. Vsem, ki se v teh dneh ukvarjajo z bolj rizičnimi aktivnostmi zato sporočamo, da zdaj ni čas za tvegano obnašanje ali nespametna dejanja in jih naprošamo, naj bodo pri aktivnostih, ki so tvegane, zmerni in samozaščitni,« dodajajo v bolnišnici. (SIMONA ŠOLINIČ)