Zobozdravstvo ne bo nikoli več enako?
Zdravje
Tipografija

Medtem ko je večina oči uprtih v splošno zdravstvo, epidemija in njene posledice v ozadju spreminjajo bistvo zobozdravstva. Na tem področju je bilo zaradi epidemije v Sloveniji opravljenega približno 40 odstotka programa. To je manj kot polovica. Kaj to pomeni za bolnike in zobodravstvene time? Katastrofo. Prekomerno delo osebja. Potrpežljivost bolnikov. Dan, teden ali mesec bolečin dlje.

V tiskani izdaji Novega tednika objavljamo več podrobnosti. Preverili smo, kako se z opravljanjem izpadlih storitev (v času epidemije) spopadajo v javni zobozdravstveni mreži in kako v zasebni. Kaj pri tem jezi zobozdravnike in v čem nekateri vidijo celo izziv?

Samo za primerjavo: izpad opravljenih storitev v zobozdravstvu je bil letos večji pri javnih zavodih kot pri zasebnikih s koncesijo. Tudi spomladanske zaostanke hitreje odpravljajo zasebniki s koncesijo. Tako so javni zavodi opravili junija 13,8 odstotka več obravnav v primerjavi z lani in zasebniki s koncesijo 27,9 odstotka več. Podobno velja tudi za Celje, kjer je bil razkorak med javnimi in zasebnimi izvajalci junija še večji: javni zavodi so imeli 9,4 odstotka več obravnav kot junija lani, zasebniki s koncesijo 29,5 odstotka več. Zakaj? Zakaj nekateri lahko, drugi ne morejo? Kam vse to potiska odnos do zobozdravstva? In predvsem oralno zdravje ljudi?

V Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ocenjujejo, da se je dostopnost do nenujnih zdravstvenih storitev (nujne zobozdravstvene storitve so bile dostopne tudi v času spomladanske epidemije) zaradi slabših epidemioloških razmer najbolj poslabšala v zobozdravstvu. Med 16. marcem in 31. majem zobozdravniki nenujnih storitev niso izvajali. Tako je bilo od januarja do junija letos v primerjavi z enakim obdobjem lani v zobozdravstveni dejavnosti za odrasle, mladino in otroke opravljenih 417.817 oziroma 33,5 odstotka obravnav manj. V območni enoti Celje je bil izpad opravljenih storitev v otroškem in mladinskem zobozdravstvu ter zobozdravstvu odraslih enak povprečju v Sloveniji.

Znano je, da je ZZZS pritisnil na zdravstvo v celoti, naj s primerno organizacijo do konca leta vendarle izvede program dela, tudi zato, ker bi nasprotno prineslo poslabšanje zdravstvenega stanja ljudi. Kako bo to možno, saj so potrebe tudi po zobozdravstvenih storitvah vedno večje?

»V zobozdravstveni dejavnosti opažamo, da so izvajalci zaostanke začeli junija in julija pomembno odpravljati. Tako je bilo v zobozdravstveni dejavnosti za odrasle, mladino in otroke opravljenih junija letos 20,9 odstotka obravnav več kot junija lani (v območni enoti Celje 20,7 odstotka več), podobno po prvih neuradnih podatkih tudi v juliju, in sicer za 11,2 odstotka obravnav več kot julija lani (v območni enoti Celje 17,2 odstotka več),« pravijo v ZZZS.

Nadaljevanje v tiskani izdaji Novega tednika. 

 

aplikacija

appstore  googleplay