Pred rakom črevesja ni varen nihče
Zdravje
Tipografija

Nevarnostni dejavniki za nastanek raka debelega črevesa so starost, alkohol, kajenje, mesna, z živalskimi maščobami bogata prehrana, malo vlaknin v prehrani, premalo gibanja, kronična vnetna črevesna bolezen in polipi. Pojavlja se v dednih oblikah v sklopu družinske adenomatozne polipoze in dednega nelipoznega raka, poleg tega je tudi povečano tveganje za nastanek raka debelega črevesa in danke ob pojavljanju v ožjem sorodstvu.

»Vemo, da je debelo črevo dolgo en meter. Kadar rak vznikne v začetku debelega črevesa, kjer je blato bolj tekoče, ga težje diagnosticiramo, kot če vznikne v levem delu črevesu, torej tam, kjer je blato bolj trdo. Pri raku v desnem delu nas na to opozori slabo počutje, laboratorijske preiskave lahko pokažejo slabokrvnost, saj z rakastim tkivom človek izgublja nekaj krvi. Kadar je rak v končnem delu, na primer na danki, nas na to opozarjajo motnje pri odvajanju blata,« pravi prim. Zdenko Kikec, dr. med., specialist internist iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec.  
Kri ni vedno simptom, a je alarm
Ob tem Kikec dodaja, da vsaka kri v blatu še ne pomeni, da gre za rakavo obolenje, vendar moramo biti pozorni in opraviti kolonoskopijo čim prej, saj s to preiskavo zdravniki natančno pregledajo črevesje in raka diagnosticirajo zelo hitro.
Osnovne diagnostične preiskave so digitorektalni pregled (to je pregled danke s prstom), endoskopske preiskave celotnega ali dela debelega črevesa in danke, ki tudi omogočijo odvzem vzorcev za patohistološki pregled, ter slikovne preiskave, kot so UZ, CT in magnetna resonanca. S slednjimi opredelijo področno razširjenost bolezni. Z rentgenom prsnih organov preverijo razširjenost bolezni v pljučih. Ves čas je treba nadzorovati krvno sliko, opraviti biokemične preiskave ter določiti tumorske označevalce.
S Svitom nad raka
Kljub določenim značilnostim obolelih z rakom črevesja je med njimi vedno več mlajših. »Sicer se rak črevesja pojavlja pri ljudeh po 50. letu, zato je temu prilagojen tudi preventivni program Svit. V svetu, kjer imajo prav tako razvite tovrstne preventivne programe, že opažajo, da se nevarnost za nastanek raka črevesja pojavi že pri 45 letih, saj je teh bolnikov vedno več. Izredno pomembno je, da smo pozorni na še mlajše, kjer so v njihovi družini svojci že zboleli zaradi tega obolenja. Pri teh so preventivni pregledi priporočljivi takoj po 30. letu,« pravi Kikec.
V Sloveniji je program Svit namenjen moškim in ženskam, starim od 50 do 74 let. To je program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. Če dobite vabilo za preventivni pregled, se odzovite in vključite v program. Odzivnost vabljenih je bila v letu 2018 najvišja doslej. Najvišja odzivnost je bila v regijah Nova Gorica in Kranj, najnižja v regiji Koper. Naše območje je v zgornjem povprečju, še vedno pa si zdravniki želijo, da bi bila odzivnost še večja. Z leti se izboljšuje tudi sodelovanje oseb, ki imajo nižjo doseženo stopnjo izobrazbe, tako da se je neenakost pri vključevanju populacije v program Svit zmanjšala. Kljub temu nespremenjeno ostaja razmerje med vključevanjem moških in žensk, saj se moški ves čas približno 10 odstotkov redkeje odzovejo.

Foto: splet

aplikacija

appstore  googleplay