Fitnes centri bodo težko preživeli do jeseni
Zdravje
Tipografija

Tudi potem ko so v Sloveniji ponovno zaživele številne dejavnosti, so ostali fitnes centri zaprti vse do začetka junija. Mnogi opozarjajo, da tudi sedanje delovanje centrov ne bo nadomestilo večmesečnega izpada prihodkov, saj so v tem času fitnesi že sicer manj obiskani. Kaj to pomeni za delovanje fitnes centrov in kako so se prilagodili novim razmeram, smo spraševali Natašo Teran, predsednico Fitnes zveze Slovenije.

»Epidemija je bila razglašena ravno v času najvišje sezone za fitnes centre, torej v obdobju pred poletjem in priprav na dopust. S povečanjem dela pred poletno sezono v večini centrov tako nadomestijo poletno izgubo. Žal se bomo morali soočati s približno šestmesečnim izpadom, kar bo nedvomno zelo težko,« ugotavlja Nataša Teran. Fitnesi so ob ponovnem odprtju svojih vrat vadečim podaljšali karte za obdobje, ko niso obratovali. »Že samo to predstavlja izgubo, četudi ne bi imeli pred vrati poletne mesece,« opozarja.

Vsi se tudi niso takoj vrnili na vadbo v centre, ko so se ti odprli, saj je še vedno prisoten strah. Bo torej šele jeseni možnost oživitve dejavnosti? Verjetno mnogi ne bodo preživeli do takrat ...

Odzivi centrov so zelo različni. V večjih mestih je upad manjši, a žal je v veliki meri povsod še vedno prisoten strah pred koronavirusom. Kljub temu da je naša dejavnost ena tistih, ki skrbi za splošno zdravje, boljši imunski sistem, je strah tisti, ki je prevladal. Jeseni nekateri napovedujejo nov val bolezni in ukrepe, ki se navezujejo na to. Če bo resnično prišlo do tega, fitnes področje v Sloveniji nima rožnate prihodnosti.

Glede na to, da redna vadba pripomore k večji odpornosti človeka, ki je pomembna pri spopadanju z virusi, bi pričakovali večjo spodbudo pristojnih za rekreacijo tudi v času karantene, a je bilo prej obratno. Kako ocenjujete tisti čas?

Vsi smo se znašli v obdobju, ki ga nismo pričakovali. V času izrednih razmer je težko najti posluh za vse predloge, ukrepe. Izkušnja nas je vse veliko stala in iz nje smo se tudi ogromno naučili. Kar smo najbolj pogrešali pri pristojnih organih, je bila dodatna podpora pri promociji zdravega načina življenja. Žal je bil ta del večkrat spregledan.

 

Na fotografiji: Nataša Teran (Foto: osebni arhiv)

Preberite več v Novem tedniku

Sledite nam

Prireditvenik