Šef nima pravice izvedeti vaše diagnoze
Zdravje
Tipografija

Kako občutljivo področje je varstvo osebnih podatkov, kažejo nabor številnih predpisov, ki ga urejajo, in številne kršitve, ki so povezane z zasebnostjo. Med najbolj občutljivimi osebnimi podatki so tisti, ki se nanašajo na zdravstveno stanje človeka. Ti so tudi ključni, kadar gre za delovno obveznost, saj jo omogočajo ali (delno) onemogočajo. Ali o svojem zdravstvenem stanju obveščate svojega delodajalca? To sicer lahko počnete, a sicer delodajalec do kakršnekoli vaše diagnoze nima pravice dostopati. Če vaš zdravnik vašemu delodajalcu opiše vašo diagnozo, s tem krši zakonodajo. Lahko prijavite oba. Delodajalca in zdravnika. Oba sta v tem primeru v prekršku. Znanje navadnega človeka o tem, s katerimi zdravstvenimi podatki se delodajalec lahko seznani, je ozko. Več znanja o tem ljudem ne bi škodilo. Bilo bi manj kršitev na vseh ravneh.

V tiskani izdaji Novega tednika smo preverili še, kateri so tisti zdravstveni podatki posameznika, s katerimi delodajalec sme izjemoma biti seznanjen, v časopisu pa boste lahko prebrali, ali so delodajalci kdaj že poskušali od zdravnikov izvedeti diagnozo nekaterih delavcev. Pridobili smo odgovor tudi na vprašanje, ali bodo delodajalci morda to – da so delavci dokazano v rizični skupini za morebitno okužbo z novim koronavirusom – predstavlja tudi tveganje za odpoved delovnega razmerja. Podrobnosti v Novem tedniku.

 

 

Pravico do vpogleda v zdravstveno kartoteko imajo zdravstveni delavci in druge pooblaščene osebe, ki sodelujejo pri obravnavi bolnika. Med temi pooblaščenimi osebami seveda ni delodajalcev. Prav tako lahko do osebnih podatkov dostopajo tisti, ki imajo za to ustrezno pravno podlago oziroma kadar tako določa zakon, predvsem v kazenskih postopkih – na primer na sodišču.

 

»Delodajalec načeloma nima pravice vpogleda v posameznikovo zdravstveno kartoteko. Prav tako z vidika varstva osebnih podatkov ni dopustno, da bi delodajalec prejemal podatke o zdravstvenem stanju od zdravnika, nekdanjega delodajalca ali drugih ali da bi ga bil delavec dolžan obveščati o svojih konkretnih zdravstvenih težavah in o konkretnem zdravljenju,« je za Novi tednik pojasnila informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik.

 

Prav tako ni dopustno, da navodila delodajalca vsebujejo obveznost, naj mu delavec poroča o konkretnih znakih bolezni ali navodilih, ki jih delavcu da osebni zdravnik.

 

A obstajajo določene izjeme. Več o tem, katere so, v tiskani izdaji Novega tednika.

SIMONA ŠOLINIČ

Foto: SHERPA 

Sledite nam

Prireditvenik