»Pričakoval sem priložnost na domačem prvenstvu«
Šport
Tipografija

Damir Grgić je v celjski ženski košarkarski klub prišel leta 2007. Dve sezoni je bil pomočnik Željku Ciglarju. Poleti 2009 je prevzel člansko ekipo. V prvih dveh sezonah je bila državna podprvakinja, oba finala je izgubila s 3:2 v zmagah proti ekipi Kranjske Gore. Potem pa se je začel težko ponovljiv niz zmagovanja na več frontah. Celjske košarkarice so pod njegovim vodstvom osvojile enajst naslovov državnih prvakinj zapovrstjo, deset pokalnih lovorik in dve prvi mesti v Jadranski ligi (Waba). Grgić je tako na domači sceni od 26 možnih članskih lovorik osvojil kar 21, v ligi Waba pa je Cinkarna v tem obdobju kar desetkrat igrala na zaključnih turnirjih. Podpisal se je pod vse največje uspehe slovenske ženske reprezentančne košarke doslej.

Še niti niste resno začeli igrati košarke, pa ste bili že trener. Ste bili polnoletni?

Ne. Pri šestnajstih sem bil pomočnik Marjanu Knavsu pri košarkarjih trboveljskega Rudarja. Istočasno sem vodil košarkarice pri klubu Jing jang. Igral sem še za mladince Rudarja, a sem si takoj želel postati trener. Ko sem bil star 19 let, sem prevzel člansko ekipo Rudarja v 2. slovenski ligi. Za podoben primer še nisem slišal. Zdržal sem pol leta, nakar sem prevzel moštvo Hrastnika.

Vse, kar je dosegla slovenska reprezentanca, ji je uspelo po vaši zaslugi. Evropsko prvenstvo bo prihodnje leto na naših tleh, priložnost za vrhunsko uvrstitev bo velika. Toda vi niste več selektor. Ste prejeli uradno pojasnilo?

Ko smo vzpostavili red v mlajših kategorijah, so se začeli nizati uspehi v članski selekciji. Prvič se je uspela uvrstiti na veliko tekmovanje. Po evropskem prvenstvu so se poslovile Maja Erkič, Sandra Piršič in Živa Zdolšek. Izbrano vrsto smo morali pomladiti, kljub temu se je še enkrat uvrstila med najboljše na stari celini. Le en zadet met je manjkal, pa bi se prebila celo na olimpijske igre. Na evropskem prvenstvu v Franciji smo ponovili uvrstitev na deseto mesto, po dveh zmagah in porazih. Po vsem tem sem ...

Foto: Andraž Purg - GrupA

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Najlepša nagrada za stoletnico nogometa v Celju Najlepša nagrada za stoletnico nogometa v Celju ...
Četrtek, 23 Julij 2020 07:00
Nogometaši Celja so dosegli največji uspeh v svoji stoletni zgodovini. V zadnji in odločilni tekmi l...

Preberite več...

Šampion je nastal pred četrt stoletja Šampion je nastal pred četrt stoletja
Petek, 05 Junij 2020 14:42
Pred 25 leti, natančneje 4. maja leta 1995 je nekdanji kapetan Celja in tudi islandskega Vikingurja ...

Preberite več...

Zadnje slovo od Gorana Sankovića Zadnje slovo od Gorana Sankovića
Petek, 10 Junij 2022 13:12
Odšel je celjski nogometni junak iz Bukarešte. V petek so ga svojci pogrešali, v soboto je Policijsk...

Preberite več...

Dve medalji, nov avto, deset tisočakov in še kaj Dve medalji, nov avto, deset tisočakov in še...
Petek, 25 Februar 2022 12:18
Najuspešnejša slovenska predstavnica na zimskih olimpijskih igrah je bila smučarska skakalka Urša Bo...

Preberite več...