Bojčevski in Stefanovski na isti valovni dolžini
Šport
Tipografija

»Z Vlatkom Stefanovskim sodelujeva od leta 2007, ko sva se prvič srečala v Plesnem forumu, kjer sem nastopil kot njegov gost, čeprav oba prihajava iz Makedonije. Prej sem mu poslal nekaj posnetkov in odpisal mi je: »O, man, kdo si pa ti, kje živiš? To, kar igraš, je genialno.« Zanimivo je, da sem kot otrok odraščal z njegovo glasbo in glasbo skupine Leb i sol. Zaradi tega sem bil zelo vznemirjen pred prvim srečanjem. Bil sem mlad, ogromno mi je pomenilo, da me je takšen zvezdnik sploh opazil, za nameček pa celo povabil k sodelovanju. Takratni koncert v Plesnem forumu je bil enostavno božanski, eden izmed mojih najboljših v karieri,« je povedal vrhunski celjski klarinetist o legendarnem kitaristu Vlatku Stefanovskem.

»Prišel sem na tonsko vajo, da bi vadili vse naše sedem-, devet-, enajst- in trinajstosminske ritme v nadpovprečni hitrosti, on pa je z zelo umirjenim glasom rekel: »Ni nam treba skupaj vaditi, vse znaš …« In je res bilo tako. Vsa zbrana energija je eksplodirala na koncertu. Letos sva po petnajstih letih ponovno doživela enako energijo v Plesnem forumu pri Dušanu in Gogi. Ta prostor ima izjemno dušo. V zadnjih letih sva imela nekaj skupnih izjemnih koncertov. Vsak je neponovljiv, zgodba zase. Povabil me je na primer v njegov projekt Balkan superselection leta 2011 z največjimi etno in jazz zvezdami na Balkanu, leta 2018 je bil moj posebni gost in sva napolnila Celjski grad ter Gallusovo dvorano v Ljubljani.

Leb i sol je bila ena izmed najbolj znanih jugoslovanskih skupin, spadala je v krog najbolj kakovostnih in cenjenih. Domnevam, da smo na slovenskih radijskih postajah največkrat slišali skladbi Talasna dužina in Čukni vo drvo. Kako je bilo s tem v Makedoniji? Katera pesem je vam najbolj pri srcu?

»Še dandanes v Makedoniji njihova glasba odmeva na radijskih postajah. Je vrhunsko posneta in produkcijsko obdelana do potankosti. Dolgo časa je bila njihova priredba makedonske ljudske pesmi Aber dojde Donke vsak dan predvajana kot uvod v večerna poročila na nacionalni televiziji ...«

Foto: SHERPA

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Najlepša nagrada za stoletnico nogometa v Celju Najlepša nagrada za stoletnico nogometa v Celju ...
Četrtek, 23 Julij 2020 07:00
Nogometaši Celja so dosegli največji uspeh v svoji stoletni zgodovini. V zadnji in odločilni tekmi l...

Preberite več...

Šampion je nastal pred četrt stoletja Šampion je nastal pred četrt stoletja
Petek, 05 Junij 2020 14:42
Pred 25 leti, natančneje 4. maja leta 1995 je nekdanji kapetan Celja in tudi islandskega Vikingurja ...

Preberite več...

Zadnje slovo od Gorana Sankovića Zadnje slovo od Gorana Sankovića
Petek, 10 Junij 2022 13:12
Odšel je celjski nogometni junak iz Bukarešte. V petek so ga svojci pogrešali, v soboto je Policijsk...

Preberite več...

Dve medalji, nov avto, deset tisočakov in še kaj Dve medalji, nov avto, deset tisočakov in še...
Petek, 25 Februar 2022 12:18
Najuspešnejša slovenska predstavnica na zimskih olimpijskih igrah je bila smučarska skakalka Urša Bo...

Preberite več...