Tekli po obronkih občine Dobrna
Šport
Tipografija

Ljubitelji narave, pohodništva in teka so se minulo soboto spet družili na »trail« teku Od Miklavža do Miklavža, ki ga je po letu premora zaradi epidemije ponovno organiziralo tamkajšnje turnosmučarsko društvo Lima. Dogodek, ki ga prireditelji pripravljajo pod okriljem akcije Planinske zveze Slovenije Slovenija planinari, je netekmovalnega značaja. V ospredju je predvsem aktivno druženje v naravi.

 

Tek po obronkih občine Dobrna so prireditelji pod taktirko športnega pedagoga Roberta Pritržnika pripravili že drugič. Premiero je dogodek doživel leta 2019, čeprav so športni navdušenci, ki sodelujejo pri promociji in razvoju turnega smučanja na tem območju, o podobni izvedbi razmišljali že veliko prej.

»Da bi ob teku in pohodništvu združil ljudi, sem razmišljal že pred leti, ko je Planinsko društvo Dobrna to planinsko pot po obronkih občine uredilo in označilo. Takoj se mi je zdelo, da bi se to pot dalo brez velikih težav preteči v petih do šestih urah. Najprej sva to preizkusila z bratom,« pove glavni organizator teka Robert Pritržnik. Idejo o rekreativni prireditvi je Pritržnik nato obudil v okviru prijateljev, ki so se leta 2016 povezali v turnosmučarski klub Lima. »V sklopu priprav na zimsko smučarsko sezono prirejamo tudi različen oblike tekaške vadbe. Ker smo želeli, da bi se na zabaven in zdrav način družilo še več naših članov in da bi se nam pridružili tudi ostali občani, je pred dvema letoma dokončno dozorela ideja o izvedbi teka oziroma pohoda,« še pove sogovornik.

Čeprav so na začetku še razmišljali o pripravi tekmovalnega teka, so ugotovili, da je ob vsem najpomembnejše prijetno druženje. Na poti, kjer čas prihoda v cilj ni tako pomemben, se namreč krepijo tudi tovariške vezi. »Tudi letos smo se na poti ustavili, počakali, da so vsi člani skupine, ki so tekli oziroma hodili skupaj, prišli do posamezne točke, in nato skupaj nadaljevali.«

Dve progi

Tudi letos so organizatorji za sodelujoče pripravili dve progi. Štart obeh je bil skupen, izpred zdraviliškega doma v središču Dobrne. Bolje pripravljeni so se podali na daljšo, 36 kilometrov dolgo progo, ki jih je od štarta vodila najprej mimo razvalin vile Ružička do Miklavževe cerkve. Nato so pohodniki osvajali tamkajšnje vrhove. Najprej Zavrh, nato na Štrukljev vrh, Paški Kozjak, Visoko, Aleksandrov vrh in Vinski vrh. Od tam pa jih je označena pot znova vodila mimo cerkve sv. Miklavža nazaj na izhodišče v park. Na približno 36 kilometrih so tako premagali še 2 tisoč metrov višinske razlike.

Krajša proga je bila nekoliko bolj družinska in je merila deset kilometrov ter skupno 400 metrov vzpona, tekače oziroma pohodnike je vodila po trim stezi skozi dolino mlinov, mimo Kačjega gradu in ob Dobrnici nazaj do izhodišča.

 

Tek po planinski poti, ki obkroža občino Dobrna, nudi veliko možnosti za lepe razglede. Na poti je mogoče začutiti neokrnjeno naravo in hkrati videti veliko kulturne in sakralne dediščine.

 

Foto: TSK Lima

 

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Najlepša nagrada za stoletnico nogometa v Celju Najlepša nagrada za stoletnico nogometa v Celju ...
Četrtek, 23 Julij 2020 07:00
Nogometaši Celja so dosegli največji uspeh v svoji stoletni zgodovini. V zadnji in odločilni tekmi l...

Preberite več...

Šampion je nastal pred četrt stoletja Šampion je nastal pred četrt stoletja
Petek, 05 Junij 2020 14:42
Pred 25 leti, natančneje 4. maja leta 1995 je nekdanji kapetan Celja in tudi islandskega Vikingurja ...

Preberite več...

Zadnje slovo od Gorana Sankovića Zadnje slovo od Gorana Sankovića
Petek, 10 Junij 2022 13:12
Odšel je celjski nogometni junak iz Bukarešte. V petek so ga svojci pogrešali, v soboto je Policijsk...

Preberite več...

Dve medalji, nov avto, deset tisočakov in še kaj Dve medalji, nov avto, deset tisočakov in še...
Petek, 25 Februar 2022 12:18
Najuspešnejša slovenska predstavnica na zimskih olimpijskih igrah je bila smučarska skakalka Urša Bo...

Preberite več...