Najuspešnejša Slovenka na poletnih OI je Celjanka
Šport
Tipografija

Tina Trstenjak se je dotaknila zvezd. Po brazilskih igrah se je tudi na japonskih uvrstila v finale med judoistkami težkimi do 63 kilogramov. Le kanček sreče, znanja ali energije jo je delil do druge zlate medalje, s čimer bi se izenačila z legendarnim Mirom Cerarjem. Presegla je svojo vzornico Urško Žolnir, ki se je povzpela na Olimp ter osvojila še bronasto kolajno. Isti izkupiček ima tudi (v dresu jugoslovanske reprezentance) celjski rokometaš Rolando Pušnik.

Tini ni bilo lahko. Pred nekaj leti je namreč dobila izjemno tekmico v Sloveniji, Andreja Leški jo je sprva šokirala s porazom, nato ji je dihala za ovratnik in ogrožala njeno uvrstitev na olimpijske igre. Tudi to je gnalo Tino, da je bila motivirana za delo in nenehno na preži. Vrhunskih rezultatov sicer ni nizala, trener Marjan Fabjan je že vedel, zakaj. Ohranjala je visok položaj na mednarodni lestvici. Svoj impozantni opus je izjemno uspešni trener začel leta 2004, ko je Urška Žolnir kot »last-minute« potnica osvojila bronasto medaljo v Atenah. V Pekingu je uspeh ponovila Lucija Polavder. Prvi višek je sledil v Londonu leta 2012, kjer je Žolnirjeva premagala vse tekmice, drugi višek pa je bil v Riu de Janeiru, kjer je Tina Trstenjak dostojno nasledila Urško in pometla s konkurenco, enako število litrov solz pa je izzvala poškodovana Ana Velenšek, ki si je priborila bronasto odličje. Po nepozabnem sprejemu na Lopati se je Fabi takoj ozrl proti deželi vzhajajočega sonca. Veliko je stavil na Klaro Apotekar, ki je pred tremi meseci postala mamica, in seveda na Tino ter Ano. Obe zdravje ni služilo, kot bi si želeli.

Branilka olimpijske zmage je imela – kot je pri njej že v navadi - precej težav v prvem krogu, a je upravičila vlogo favoritinje proti južnokorejski tekmici Heenju Han. Z vazarijem je po dobrih dveh minutah podaljška zmagala z zlato točko, obenem je začutila, da s hrbtom ni vse v redu. V noči iz srede na četrtek so Tini pripravili sprejem na Brniku in nato še pred klubsko stavbpo na Lopati. Za Novi tednik sta spregovorila Tinina starša Silva (na fotografiji s solzami sreče) in Boris, ki sta torkova dogajanja spremljala skupaj s prijatelji in navijači v Panorami ob Šmartinskem jezeru …

Foto: SHERPA

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Najlepša nagrada za stoletnico nogometa v Celju Najlepša nagrada za stoletnico nogometa v Celju ...
Četrtek, 23 Julij 2020 07:00
Nogometaši Celja so dosegli največji uspeh v svoji stoletni zgodovini. V zadnji in odločilni tekmi l...

Preberite več...

Šampion je nastal pred četrt stoletja Šampion je nastal pred četrt stoletja
Petek, 05 Junij 2020 14:42
Pred 25 leti, natančneje 4. maja leta 1995 je nekdanji kapetan Celja in tudi islandskega Vikingurja ...

Preberite več...

Zadnje slovo od Gorana Sankovića Zadnje slovo od Gorana Sankovića
Petek, 10 Junij 2022 13:12
Odšel je celjski nogometni junak iz Bukarešte. V petek so ga svojci pogrešali, v soboto je Policijsk...

Preberite več...

Dve medalji, nov avto, deset tisočakov in še kaj Dve medalji, nov avto, deset tisočakov in še...
Petek, 25 Februar 2022 12:18
Najuspešnejša slovenska predstavnica na zimskih olimpijskih igrah je bila smučarska skakalka Urša Bo...

Preberite več...