Iz ZDA prinesla mačko, nato s Poljske tako želeno odličje
Šport
Tipografija

Ljubljančanka Tina Šutej se je rodila 7. novembra leta 1988. V atletiki je aktivna že od svojega sedmega leta. V osnovni in tudi srednji šoli se je še najbolj izkazala v skoku v višino. Ko je bila stara trinajst let, se je posvetila skoku s palico. Zelo zgodaj je dosegla velik uspeh, saj je leta 2006 postala svetovna mladinska podprvakinja v Pekingu. Tri leta kasneje je bila peta na evropskem prvenstvu do 23 let. Med študijem na univerzi v Arkansasu je bila druga na univerzitetnem prvenstvu (NCAA), v isti konkurenci je zmagala v dvorani.

Na olimpijskih igrah v Londonu 2012 je bila 19., pred petimi leti se je v Riu uvrstila v finale in zasedla 11. mesto. Po igrah v Braziliji je trenersko pot sklenil Slavko Črne. Tina se je odločila za sodelovanje s Celjanom Milanom Kranjcem. Tedaj se je preselila v knežje mesto. Stavek, da je Ljubljančanka na začasnem delu v Celju, ji ne diši najbolj. Morda zato, ker se je na življenje v Celju že povsem privadila. Atletsko društvo Kladivar je v dolgoletni zgodovini medse sprejelo kopico vrhunskih atletov, ki so nato ostali v Celju. Morda bo tudi Tina, druga na evropskem dvoranskem prvenstvu v Torunu, ki sem jo tudi v intervjuju (pa naj mi ne zamerite) tikal tako kot tudi med vsemi najinimi pogovori.

Za ljubljanski Žak si tekmovala tudi v mnogoboju, potem pa si kot meteor priletela na drugo mesto na svetovnem prvenstvu za mladinke v skoku s palico. Kaj si si pred petnajstimi leti predstavljala, da bo sledilo?

Zdelo se mi je, da bo moja pot šla le navzgor in da bom osvajala medalje tudi na članskih tekmah. Toda to se ni zgodilo.

Kdaj si se odločila za študij v ZDA, kjer si postala diplomirana biologinja?

Po prvi članski tekmi v mednarodni konkurenci leta 2007 sem se resneje poškodovala in težave sem imela poldrugo leto. Nisem vedela, kaj naj naredim. Ko se je ponudila možnost za študij v ZDA, sem se odločila zanj, saj se mi je zdelo, da bi sicer stala na mestu. Preko luže sem združila dve koristni zadevi.

Bežigrajska gimnazija ti je nudila dober temelj za uspešen študij. Boš izobrazbo kdaj izkoristila?

Ne vem, kaj bi mi v Sloveniji sploh priznali. Razmišljala sem o nostrifikaciji, saj bi videla, kaj mi še manjka. Pred časom sem načrtovala, da se po koncu kariere vrnem v ZDA na magisterij. Toda sedaj se mi kariera nenadejano podaljšuje ...

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Najlepša nagrada za stoletnico nogometa v Celju Najlepša nagrada za stoletnico nogometa v Celju ...
Četrtek, 23 Julij 2020 07:00
Nogometaši Celja so dosegli največji uspeh v svoji stoletni zgodovini. V zadnji in odločilni tekmi l...

Preberite več...

Šampion je nastal pred četrt stoletja Šampion je nastal pred četrt stoletja
Petek, 05 Junij 2020 14:42
Pred 25 leti, natančneje 4. maja leta 1995 je nekdanji kapetan Celja in tudi islandskega Vikingurja ...

Preberite več...

Umrl je Adi Vidmajer Umrl je Adi Vidmajer
Sobota, 13 Marec 2021 12:41
V 80. letu starosti je umrl Adi Vidmajer.

Preberite več...

»Nepokošeno igrišče na Skalni kleti me je vrglo s tira« »Nepokošeno igrišče na Skalni kleti me je vrglo...
Petek, 19 Marec 2021 10:25
Kateri bo četrti klub Štorovčana Simona Rožmana? V Celju je v kratkem času pustil izjemen vtis, v Do...

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay