Šport
Tipografija

S Tonetom Tisljem sva imela kratek pogovor pred dvema letoma na celjskem Starem gradu, na cilju spektakularne etape kolesarske dirke Po Sloveniji, ko je Primožu Rogliču ušla zmaga v zadnjih metrih. Od takrat je »Rogla«, ki je spravil v trans celjsko občinstvo, napredoval do glavnega favorita za zmago na letošnjem Touru, naš sogovornik pa v izjemnega poznavalca kolesarstva, čeprav je kot strokovnjak »doma« v rokometu. Po dirki v Celju se je v tem času pojavil tudi Tadej Pogačar, a na njega pred letošnjim Tourom za končno zmago ni računal nihče.

Intervju sva opravila na Starem gradu, Tone je poskrbel za primerno kolesarsko kostumografijo, z navdušenjem sva obujala tudi spomine na nepozabno etapo pred dvema letoma. Ob Grofovskem pikniku z lokalnimi dobrotami gostilne Kmetec, novem kulinaričnem turističnem produktu Zavoda Celeia Celje, ki vsako leto v knežjem mestu poskrbi za promocijo celjske etape dirke Po Sloveniji, je bil najin pogovor še primerno podmazan.

Da ni povsem naključje, da se je Tone Tiselj znašel v kolesarskem svetu, morda potrjuje tudi to, da je minuli ponedeljek praznoval 59. rojstni dan, to je na isti dan, kot sta praznovala tudi Tadej Pogačar, največji junak Toura, in Lora Klinc, življenjska sopotnica Primoža Rogliča.

Kako ste doživljali neverjetno epsko športno dramo na kronometru, ki sta jo uprizorila slovenska kolesarja in ki je jemala dih celemu svetu?

Takšnega Toura, tako zanimivega in tako napetega, še ni bilo, a še bolj pomembno je, da sta bila v glavni vlogi naša kolesarja. V soboto se naša pravljica ni končala tako, kot bi bilo mogoče bolj prav, ampak stvar je preprosta: Tadej Pogačar je na tem Touru pokazal, da je individualno najmočnejši kolesar, in v soboto ni premagal samo Rogliča, ampak tudi vse ostale. Osvojil je tri majice, kar je nazadnje uspelo Eddyu Mercxu leta 1977. Od leta 1904 oziroma v moderni zgodovini kolesarstva je Tadej najmlajši zmagovalec Toura. V svojem prvem nastopu na Touru je osvojil tudi tri etape in pri dvaindvajsetih letih dosegel kolesarski vrh. Bil je enostavno najboljši in treba mu je čestitati. Šport zna biti tudi krut in takšen je bil do Primoža in njegove ekipe.

Padli junak Lance Armstrong je sobotno vožnjo Tadeja Pogačarja na kronometru opisal kot eno najboljših vseh časov. Se strinjate s tem mnenjem?

Zagotovo in mislim, da se večina. Nihče ni mogel pričakovati, da lahko nekdo tretji teden dirkanja naredi takšno razliko in do tal potolče konkurenco. Tudi v času Armstronga do takšnih preobratov ni prišlo. A spomnimo se, čeprav takrat ni šlo za kronometer, da je Pogačarju na lanski Vuelti, na zadnji etapi pred Madridom uspel neverjeten pobeg, kakšnih 40 kilometrov pred ciljem, na podobno razgibani progi . S tem se je prebil na stopničke in oblekel belo majico. Takrat sem vprašal Pogačarjevega športnega direktorja Andreja Hauptmana, kako je to mogoče. Dejal je, da ima fant neverjetno sposobnost regeneracije.

Po kronometru smo lahko videli izjemno razočaranje Primoža Rogliča. Čeprav smo Slovenci navdušeni zaradi Tadeja, bi zmago mnogi privoščili Primožu, ki je starejši, saj morda takšne priložnosti za zmago ne bo več. Je Primož psihično tako močan, da se bo pobral po takšnem udarcu in poskusil ponovno?

Primož je šel prvič na Tour s ciljem, da bi zmagal. Kar je doslej naredil z ekipo Jumbo, razen lanskega Gira, se je vse izšlo. V nenormalno kratkem času sta Jumbo in Roglič dosegala izjemne rezultate in cel svet se je čudil, kako je to mogoče. Zdaj se je zalomilo, v športu ni to nič novega in presenetljivega. Kar veliko kolesarjev je, ki so naskakovali skupno zmago, a je nikoli niso dosegli. Na primer francoski kolesar Raymond Poulidor, ki je bil vedno le drugi. Tudi Joop Zoetemelk je bil večkrat drugi, preden je uspel zmagati. To je šport. Primož je trdna osebnost in zagotovo se bo pobral. Bo pa zanimivo videti, kakšni bodo bodo odzivi nizozemske ekipe, ki je vse do konca nadzirala položaj, potem pa se je zgodil Tadej Pogačar in je vse, kar so načrtovali, padlo v vodo. Moramo vedeti, da je Primož na zadnjih treh tritedenskih dirkah osvojil tretje, prvo in drugo mesto, kar je izjemen rezultat.

Foto: SHERPA

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Najlepša nagrada za stoletnico nogometa v Celju Najlepša nagrada za stoletnico nogometa v Celju ...
Četrtek, 23 Julij 2020 07:00
Nogometaši Celja so dosegli največji uspeh v svoji stoletni zgodovini. V zadnji in odločilni tekmi l...

Preberite več...

Šampion je nastal pred četrt stoletja Šampion je nastal pred četrt stoletja
Petek, 05 Junij 2020 14:42
Pred 25 leti, natančneje 4. maja leta 1995 je nekdanji kapetan Celja in tudi islandskega Vikingurja ...

Preberite več...

Umrl je Adi Vidmajer Umrl je Adi Vidmajer
Sobota, 13 Marec 2021 12:41
V 80. letu starosti je umrl Adi Vidmajer.

Preberite več...

»Nepokošeno igrišče na Skalni kleti me je vrglo s tira« »Nepokošeno igrišče na Skalni kleti me je vrglo...
Petek, 19 Marec 2021 10:25
Kateri bo četrti klub Štorovčana Simona Rožmana? V Celju je v kratkem času pustil izjemen vtis, v Do...

Preberite več...