Tekaški praznik se lahko začne
Šport
Tipografija

Na zadnjo septembrsko nedeljo bodo tekači ponovno teklI po Dravinjski dolini. Lepa in razgibana proga v Slovenske Konjice vsako leto privabi več tekačev. Letos jih bo ob vznožju vinorodnih gričev teklo približno 1.100, saj so morali organizatorji zaradi znanih omejitev za preprečevanje širjenja virusa prijave nekoliko omejiti. A to konjiškemu maratonu ne more vzeti duše.

 

 

Lani je bil Konjiški maraton ena redkih večjih tekaških prireditev v Sloveniji. Organizatorji so se resnično izkazali in v zelo težkih razmerah pripravili izjemen tekaški dogodek. Tudi letos še vse ne bo tako, kot bi si želeli, a je kljub vsemu za zdaj omejitev precej manj, kot jih je bilo lani. »Lani smo se večino časa ukvarjali s tem, kako izpolniti vse zahtevane pogoje. Uspelo nam je. Veliko smo se naučili. A so časi letos spet nekoliko drugačni. Ne glede na vse lahko zagotovim, da bo vzdušje pravo,« je pred začetkom optimističen predsednik organizacijskega odbora Anton Noner. Kot je poudaril, je glavna in prva skrb organizatorjev, da se vsi, ki bodo na maraton prišli, bodisi kot tekači ali navijači, počutili varno. »Tudi zaradi tega smo spet omejili število prijav. Tako bo teklo 1.100 tekačev.«

Ne le tekaški, tudi glasbeni

Konjiški maraton je znan po posebni skrbi za tekmovalce, pristni domačnosti in vrhunski organizaciji. Posebnost konjiškega teka je tudi sočasni Glasbeni maraton, na katerem v štartno-ciljni ravnini ter ob progi nastopa več kot dvesto glasbenikov, plesalcev in moderatorjev. Tekače tako na vsakem kilometru motivira nova glasbena točka, v cilju organizatorji ob podelitvi medalj pripravijo pravi glasbeni spektakel.

»Vsako leto razmišljamo, kaj še lahko dodamo, kako lahko celoten dogodek še nadgradimo. Kot nekdanji atlet in tekač na dolge proge vem, kaj tekmovalcu v določenih trenutkih najbolj pomaga, to je prav srčna spodbuda ob progi. To tekača poživi in mu da moči za nadaljevanje,« je o bogatem spremljevalnem programu, ki ni vezan zgolj na osrednji prireditveni prostor, povedal Noner. »Gre za maraton z dušo in verjamem, da bomo ta ›moto‹ upravičili tudi letos.«

Ob tem je predsednik organizacijskega odbora dejal še, da je zelo vesel, da so domačini tek vzeli za svojega, da samoiniciativno sodelujejo in pomagajo pri organizaciji in da resnično v športnem duhu z glasbeno podlago podpirajo vse nastopajoče. Da bo v nedeljo spet vse, kot mora biti, bo skrbelo tudi približno tristo prostovoljcev.

Foto: arhiv NT (Andraž Purg – GrupA)

 

Tako množičnih startov, kot smo jim bili priča pred dvema letoma, tokrat še ne moremo pričakovati. A bo vzdušje, kot obljubljajo organizatorji, kljub vsemu vrhunsko. Ali bodo takšni tudi rezultati, bomo videli v nedeljo.

 

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Najlepša nagrada za stoletnico nogometa v Celju Najlepša nagrada za stoletnico nogometa v Celju ...
Četrtek, 23 Julij 2020 07:00
Nogometaši Celja so dosegli največji uspeh v svoji stoletni zgodovini. V zadnji in odločilni tekmi l...

Preberite več...

Šampion je nastal pred četrt stoletja Šampion je nastal pred četrt stoletja
Petek, 05 Junij 2020 14:42
Pred 25 leti, natančneje 4. maja leta 1995 je nekdanji kapetan Celja in tudi islandskega Vikingurja ...

Preberite več...

Umrl je Adi Vidmajer Umrl je Adi Vidmajer
Sobota, 13 Marec 2021 12:41
V 80. letu starosti je umrl Adi Vidmajer.

Preberite več...

»Nepokošeno igrišče na Skalni kleti me je vrglo s tira« »Nepokošeno igrišče na Skalni kleti me je vrglo...
Petek, 19 Marec 2021 10:25
Kateri bo četrti klub Štorovčana Simona Rožmana? V Celju je v kratkem času pustil izjemen vtis, v Do...

Preberite več...

Sledite nam

Prireditvenik