Balkanske atletske igre 1976 v Celju
Šport
Tipografija

Časovni stroj zgodovinskega pregleda pisanja Novega tednika, ki ga pripravljamo ob jubileju našega časopisa, smo tokrat ustavili v letu 1976 in se osredotočili na to, kaj smo v drugi polovici junija pisali o športu. Seveda je bila glavnina pozornosti namenjena največjemu športnemu tekmovanju do takrat v Celju, 35. balkanskim atletskim igram, ki so bile za atlete eden zadnjih večjih preizkusov pred olimpijskimi igrami v Montrealu. To je bil nasploh dogodek izjemnega pomena za Celje, mesto je živelo z njim, zato seveda tudi ne preseneča, da mu je vodstvo takratnega uredništva namenilo veliko prostora v časopisu in v dveh zaporednih številkah tudi naslovnico.

Da sta Atletska zveza Jugoslavije in domača nacionalna zveza tako pomembno tekmovanje zaupali Celju in domačemu atletskemu društvu Kladivar, je bila za mesto velika čast in odgovornost, a tudi pridobitev. Celje se je kot organizator balkanskih atletskih iger znašlo v družbi velemest, ki so do takrat prirejala to tekmovanje (Atene, Bukarešta, Istanbul, Sofija, Beograd …). Za celjski atletski klub je bilo to veliko priznanje in potrditev odličnega dela: v tistih letih je prirejal znameniti Skokov memorial, ki so se ga udeleževali tudi največji atletski asi sveta, iz celjskega atletske kluba so izšli mnogi olimpijci.

Mesto ob Savinji se je tako v času pred olimpijskimi igrami znašlo v središču športnega zanimanja, na balkanskih igrah so nastopili odličnih atleti, za mnoge je bila to tudi priložnost, da so še izpolnili olimpijsko normo.

V okviru priprav na ta odmeven športni dogodek je bil temeljito prenovljen atletski štadion Kladivar, ki je bil vse tri dni tekmovanj odlično zaseden. V mestu, še posebej v središču, je vladal drugačen utrip, skoraj na vsakem koraku je bilo mogoče čutiti, da je v Celju velik športni dogodek. Nenazadnje o tem priča tudi to, da je uvodnik za naslovnico Novega tednika pred začetkom tekmovanj prispeval tedanji predsednik Skupščine občine Celje Jože Marolt. Vse tri dni je tekmovanja prenašala tudi nacionalna televizija in tudi po tej plati je bila to odmevna predstavitev mesta ob Savinji.

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Najlepša nagrada za stoletnico nogometa v Celju Najlepša nagrada za stoletnico nogometa v Celju ...
Četrtek, 23 Julij 2020 07:00
Nogometaši Celja so dosegli največji uspeh v svoji stoletni zgodovini. V zadnji in odločilni tekmi l...

Preberite več...

Šampion je nastal pred četrt stoletja Šampion je nastal pred četrt stoletja
Petek, 05 Junij 2020 14:42
Pred 25 leti, natančneje 4. maja leta 1995 je nekdanji kapetan Celja in tudi islandskega Vikingurja ...

Preberite več...

Umrl je Adi Vidmajer Umrl je Adi Vidmajer
Sobota, 13 Marec 2021 12:41
V 80. letu starosti je umrl Adi Vidmajer.

Preberite več...

»Nepokošeno igrišče na Skalni kleti me je vrglo s tira« »Nepokošeno igrišče na Skalni kleti me je vrglo...
Petek, 19 Marec 2021 10:25
Kateri bo četrti klub Štorovčana Simona Rožmana? V Celju je v kratkem času pustil izjemen vtis, v Do...

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay