»Dva meseca sem imel pred očmi trenutek, ko smo se razšli«
Šport
Tipografija

Leta 2004 v Atenah Urška Žolnir, leta 2008 v Pekingu Lucija Polavder, leta 2012 v Londonu Urška Žolnir ter leta 2018 v Riu Tina Trstenjak in Ana Velenšek. To so dobitnice olimpijskih medalj pod vodstvom trenerja Marjana Fabjana. In kaj bomo zapisali za leto 2020? Da se je prekinil izjemen niz članic celjskega kluba Z´dežele Sankaku. Toda ne zaradi neuspešnih nastopov – slabe pripravljenosti, poškodb, sodniške nenaklonjenosti - temveč zaradi preložitve olimpijskih iger v Tokiu na naslednje leto.

Prvič olimpiada ne bo štiriletna, ampak petletna - če bo vse po sreči. Kaj se bo do tedaj vse spremenilo, kaj čaka športnike in športnike v naslednjem obdobju? Nihče ne ve natančnega odgovora, nekaj misli nam je vseeno zaupal Marjan Fabjan, ki sodi med najboljše judoistične trenerje na svetu. Ta samonikli, trmasti in neomajni trener neštetokrat zgolj vključi zdravo kmečko pamet, ki se ji tu in tam priklonijo tudi tvorci zadnjih znanstvenih izsledkov. Mnogi bi ga radi kopirali, a njega se enostavno ne da. Tokrat smo potrebovali kar nekaj časa, da smo prišli v stik z njim. Potem pa je pogovor stekel brez težav.

Telovadnico svojega centra Budokan ste zaprli v petek trinajstega (meseca marca). Ste res iskali ključe?

Drži. Namreč telovadnica je bila vselej odklenjena.

Vas je kaj stisnilo pri srcu, ko v hipu vaših številnih judoističnih otrok ni bilo več, ko je v prostorih zazevala praznina?

Dva meseca sem imel pred očmi trenutek, ko smo se razšli. Tekmovalci in tekmovalke so stali v vrsti. Dejal sem jim, da je vadbe konec, ne za vedno, ne vem pa, za kako dolgo. Občutek je bil grozen. Vsi so bili žalostni. Vračal sem se v telovadnico in sem želel nekaj spremeniti. Odločil sem se, da jo prebelimo. Zdaj vse kaže, da se bo vse vrnilo v ustaljene tirnice. Bilo me je strah, da bo vse skupaj trajalo leto dni, morda dve leti. Tiščala me je negotovost, kajti o sovražniku, ki nas je napadel ...

Foto: SHERPA

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Najlepša nagrada za stoletnico nogometa v Celju Najlepša nagrada za stoletnico nogometa v Celju ...
Četrtek, 23 Julij 2020 07:00
Nogometaši Celja so dosegli največji uspeh v svoji stoletni zgodovini. V zadnji in odločilni tekmi l...

Preberite več...

Šampion je nastal pred četrt stoletja Šampion je nastal pred četrt stoletja
Petek, 05 Junij 2020 14:42
Pred 25 leti, natančneje 4. maja leta 1995 je nekdanji kapetan Celja in tudi islandskega Vikingurja ...

Preberite več...

Posnetek slavja: prvič državni prvaki v stoletni zgodovini Posnetek slavja: prvič državni prvaki v stoletni zgodovini...
Petek, 24 Julij 2020 09:44
Čestitamo vsem navijačem novih državnih nogometnih prvakov, ki so po izidu 2:2 zadržali prvo mesto n...

Preberite več...

Balkanske atletske igre 1976 v Celju Balkanske atletske igre 1976 v Celju
Nedelja, 21 Junij 2020 07:51
Časovni stroj zgodovinskega pregleda pisanja Novega tednika, ki ga pripravljamo ob jubileju našega č...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay