Z razstave z opeko iz Rakuschevega mlina
Kultura
Tipografija

V Muzeju novejše zgodovine Celje bodo ob 18. uri odprli novo občasno razstavo z naslovom Stran pa ne bomo metal'. Njena avtorja sta Sebastjan Weber in Urška Repar, oblikovala jo je Janja Vogrin. Na ogled bo do kulturnega praznika prihodnje leto.

 

 Razstava s podnaslovom O pogubnih navadah in boljših praksah govori o navadah, ravnanjih in odnosu ljudi do stvari. »Razstava pa ne govori le o odpadkih, pač pa predvsem o tem, da danes mečemo stran preveč in da iz napačnih razlogov mečemo stran stvari, ki bi še lahko bile uporabne. To ima pogubne posledice za naravo, okolje in našo prihodnost,« je povedala kustosinja Urška Repar. Razstava obiskovalca popelje skozi zgodovino uporabe nekaterih vsakodnevnih predmetov in prikaže, kako je z leti pri uporabi nastajalo vse več odpadkov. »Iskali smo tudi primere, kako ravnati bolje in obiskovalcem želimo biti navdih, kako bi ravnali drugače.« Sprehod po razstavi se konča v sobi za izmenjavo oblačil.

Zanimivost za obiskovalce je tudi možnost, da bo lahko vsak, ki bo želel, odnesel domov opeko iz leta 2014 pogorelega Rakuschevega mlina, kulturnega spomenika lokalnega pomena. Ob nakupu vrečke iz blaga po simbolični ceni bo dobil še opeko. »S tem lahko tudi obiskovalci pomagajo ohranjati industrijsko dediščino,« je dejal direktor muzeja dr. Tone Kregar. Muzej pa s tem spodbuja tudi k premisleku o odnosu do dediščine in usodi spomenika, ki je zaradi neprimernega vzdrževanja končal na smetišču.

V duhu trajnosti je zasnovana tudi postavitev razstave. Ob njej je izšel tudi katalog, pospremili pa jo bodo tudi dogodki, kot bo kavarniški večer z Matevžem Lenarčičem 31. maja in Urbani safari s kolesom po Celju 8. junija.

Fto: arhiv MNZ in TC

 

 

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...

Sledite nam