Premalo znana celjska zanimivost
Kultura
Tipografija

Leta 2015 je Turistično in kulturno društvo (TKD) Celje v Kvartirni hiši predstavilo celopostavno figuro Alme M. Karlin in s tem napovedalo projekt Celjska zgodba, v okviru katerega naj bi svoje figure postoma dobilo 30 najpomembnejših oseb, ki so bile povezane s Celjem. Lani decembra je društvo predstavilo že deseto figuro, in sicer Viljema Celjskega, za letos bodo člani izbirali med tremi predlogi.

Odločali se bodo med prvim celjskim grofom Friderikom I., celjskim županom s konca 19. stoletja in enim od začetnikov turističnega društva Josefom Neckermannom ter narodnim buditeljem iz istega časa Štefanom Kočevarjem. »Pri izbir figur ne gremo po časovnem zaporedju, ampak se naslonimo na različne obletnice. Lani je bilo na primer 630 let od Viljemove smrti in smo izkoristili ta jubilej, saj so tako tudi zgodbe, povezane z osebnostmi, bolj zanimive,« pravi dolgoletni predsednik društva Matija Golner.

Almini figuri so sledile še druge. Tako je zdaj v prostoru galerije pri vhodu vanjo že kar gneča. Spoznamo lahko še Tita Varija, v Celei rojenega rimskega senatorja in svetovalca cesarja Marka Avrelija, in Ferdinanda Galla, baročnega kiparja, ki je imel delavnico blizu Kvartirne hiše, sicer pa je znan kot avtor oltarja v cerkvi na Gori Oljki. Hermana Celjskega so predstavili kot prvega od Celjskih grofov, sicer pa sta v pripravi še figuri kraljic Barbare in Ane, a je primerna kraljevska oprava zanju zelo draga. V razstavljeni skupini figur je tudi škof in zavetnik Celja sv. Maksimiljan, prepoznamo lahko še Josipa Pelikana, znamenitega celjskega fotografa, v sosednjem prostoru pa Sofio Hess, ki je v Celje pogosto privabila Alfreda Nobela, saj je bil ta zaljubljen vanjo, ona pa predvsem v njegov denar.

Foto: SHERPA

Celoten članek lahko preberete v tiskani izdaji, ki bo izšla 2. marca.

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...