Še eno leto na krilih plesa
Kultura
Tipografija

V Plesnem forumu Celje so konec leta pripravili praznično revijo najmlajših plesalcev od tretjega do dvanajstega leta. Novoletni plesni vlak je »zapeljal« pod vodstvom koreografinje Gordane Stefanovič – Erjavec, ki v Celju že 47 let skrbi za to, da se mladi plesno izobražujejo in da za mnoge ples postane način življenja. Plesni forum je pogosto tudi prizorišče nastopov odličnih domačih in tujih glasbenikov.

 

Najmlajšim tovrstni nastopi, na katere se dlje časa pripravljajo, veliko pomenijo in se jih zelo veselijo, pravi neumorna umetniška vodja, koreografinja in pedagoginja Gordana Stefanovič – Erjavec. »Za ta nastop pripravimo posebne točke, ki so vsebinsko povezane v celoto. V otrocih skušam zbuditi iskrico, da žarijo na odru,« pravi Goga, kot jo kličejo.

Najmlajša skupina Metuljčki je pripravila plesni točki Obročki veselja ter Veter in snežinke in pričarala veselje ter zimsko vzdušje. Skupina Sovice je zelo prepričljivo odplesala poroko čukov in sovic na skladbo Čuk se je oženil ter zaželela veliko ljubezni. Skupina Packa je s točkama Hopoplosk in Potpuri poudarila pomembnost ustvarjalnosti in igrivosti ter sporočila, da naj tudi odrasli ohranijo otroško radovednost v srcu. Najstarejša skupina Pif (od devet do dvanajst let) je v koreografijah Tišina, snemamo in Ritmoplet predstavila pomen humorja, smeha, medsebojnih stikov in usklajenosti v živahnem ritmu življenja.

Na koncu so vsi nastopajoči skupaj zaplesali koreografijo Zvončki pojejo, v kateri so pokazali moč skupne plesne energije in veselja. Prizor sneženja v dvorani, plesa, glasbe in ploskanje navdušenega občinstva je priklical tudi Božička.

Skupine starejših plesalk Plesnega foruma Celje se bodo predstavile v prihodnjih dneh, saj je bilo pred prazniki ogromno drugih dogodkov, na katerih so nastopale. Večer sodobnega plesa bodo poleg Goge pripravile še Kaja Janjić, Iza Skok in Ana Cvelfar.

Ponosni na doseženo

Minulo leto je bilo za Plesni forum Celje uspešno že zato, ker mnogi starši vedno znova zaupajo svoje otroke temu plesno-gledališkemu središču in njegovi vodji, ob čemer se forum lahko pohvali tudi z nekaterimi osvojenimi priznanji s tekmovanj in festivalov ter z uspešno izpeljanimi projekti. »Delam z vsemi skupinami razen z najstarejšo, ki jo učita moji nekdanji učenki Ana Cvelfar in Iza Skok,« pravi sogovornica, ki si bo leto zapomnila po več dogodkih. Na Opusu, državnem tekmovanju mladih plesnih ustvarjalcev, so plesalke osvojile tri zlata priznanja. Največji projekt pretekle sezone je bil po besedah sogovornice plesno-glasbeni projekt Lunina čarobna flavtica, pri katerem je dvajset celjskih plesalcev sodelovalo z orkestrom kitar in flavt iz pobratenega mesta Singen. Po majski premieri v Singnu je bila junija uprizoritev še v Celju. »To je bilo krasno doživetje za naše plesalce, saj so zaradi korone pogrešali mednarodno sodelovanje in so dolgo čakali nanj.«

Septembra je bil v forumu že 15. Korpus, festival sodobnega plesa. Na tridnevnem dogodku so se predstavile skupine iz Slovenije, tokrat tudi skupina iz hrvaške Požege. Kot gost je nastopil odlični plesalec Žigan Krajnčan.

S plesom se ukvarja tudi Gogina hči Gea Erjavec, ki je imela konec novembra premiero svojega avtorskega projekta Inana, ki ga bo ponovno predstavila 14. januarja.

Tudi v teh dneh plesalci ne mirujejo, saj se pripravljajo na Opus, ki bo od 20. do 23. januarja, in na plesno predtekmovanje, kjer bodo izbrani plesalci za februarsko državno tekmovanje. Na kulturni praznik načrtuje Goga ponovno uprizoritev Lunine čarobne pravljice, a tokrat z glasbeniki iz celjske glasbene šole.

Foto: Lara Rojc

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...