Večni otrok v New Yorku
Kultura
Tipografija

Danes ponoči bo na gostovanje v New York odpotovala ekipa predstave Večni otrok Gledališča Celje. V soboto se bo potegovala za nagrado na tamkajšnjem festivalu United Solo. Monodrama, v kateri odlično igra dolgoletna članica celjskega gledališkega ansambla Manca Ogorevc, je bila uvrščena na enega najbolj znanih in največjih festivalov tovrstne gledališke zvrsti na svetu.

Monodrama Večni otrok je delo priznane izraelske pisateljice in dramatičarke Nave Semel. V režiji izraelskega režiserja Yonatana Esterkina jo je Gledališče Celje premierno uprizorilo 13. septembra 2019. Govori o ženski, ki rodi otroka z downovim sindromom. Njen zakon je srečen, njena prvorojenka je zdrava, z rojstvom sina pa se družinsko življenje obrne na glavo. V predstavi Maya pripoveduje zgodbo na predvečer dneva, ko mora njen sin Yotam prvič v šolo. Sooča se z lastnimi strahovi in mislijo, kako bi lahko otroka obvarovala pred neprijetnimi situacijami, s katerimi se bo soočal na poti v odraslost. Monodrama govori o sprejemanju drugačnosti, odnosu okolice in nas samih do oseb z motnjami v duševnem in telesnem razvoju.

Igralka Manca Ogorevc je vlogo oblikovala tako v slovenskem kot angleškem jeziku, kar je za igralca zagotovo svojevrsten izziv, hkrati ponuja možnost, da s predstavo nagovarja tudi tujejezično občinstvo.

S predstavo je ekipa gostovala v številnih krajih po Sloveniji in tujini. Najbolj odmevno je bilo gostovanje na 26. mednarodnem božičnem gledališkem festivalu v Sankt Peterburgu, kjer je Manca Ogorevc za vlogo Maye doživela stoječe ovacije in prejela nagrado za najboljšo žensko vlogo. Lani se je virtualno udeležila tretjega mednarodnega gledališkega festivala malih odrov On. Ona. Oni. v Jekaterinburgu v Rusiji in marca letos je enako sodelovala tudi na 29. festivalu Los Angeles Women’s Theatre.

Foto: Uroš Hočevar

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...