Umrl je zgodovinar Andrej Studen
Kultura
Tipografija

Pred dnevi je po hudi bolezni umrl dr. Andrej Studen (1963), priznani slovenski zgodovinar, zaposlen na Inštitutu za novejšo zgodovino v Ljubljani. Živel je v Nazarjah in bil tesno povezan tudi z rojstnim Celjem.

 

Pri svojem raziskovalnem delu se je posvečal temam, ki se jih drugi prej niso lotevali, in sicer od marginalnih skupin, kriminala, alkoholizma … Vsa leta je sodeloval pri reviji Zgodovina za vse, ki jo izdaja Zgodovinsko društvo Celje. Celjanom bo ostal v spominu tudi kot avtor stalne razstave Teater groze, v okviru katere so v kleti Friderikovega stolpa na celjskem Starem gradu na ogled mučilne naprave od 16. do 18. stoletja.

Manj običajna je bila že tema njegove doktorske disertacije, v kateri je orisal stanovanjsko kulturo Ljubljančanov pred prvo svetovno vojno. Leta 2004 je izšla njegova knjiga Rabljev zamah, pretresljivo delo o zgodovini kriminala na Slovenskem od 16. stoletja vse do danes z opisi resničnih dogodkov in s številnimi ilustracijami. Za monografijo Pijane zverine (O moralni in patološki zgodovini alkoholizma na Slovenskem v dobi meščanstva), ki je izšla leta 2009, pa je prejel nagrado klio, ki jo podeljuje Zveza zgodovinskih društev Slovenije za najboljše delo na področju zgodovinopisja v preteklem letu. Z zgodovinarjem dr. Janezom Cvirnom (1960–2013) je leta 2010 napisal tudi učbenik za pouk zgodovine za tretji letnik gimnazije. Leta 2015 je izšla njegova monografija Neprilagojeni in nevarni: podoba in status Ciganov v preteklosti, v kateri se je posvetil romski tematiki.

 Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...

Sledite nam

Prireditvenik