Miha Golob prevzel vodenje gledališča
Kultura
Tipografija

1. septembra je vodenje Gledališča Celje prevzel novi upravnik Miha Golob. Dolgoletna upravnica gledališča mag. Tina Kosi zapušča ustanovo, v kateri je preživela dvajset let, najprej kot dramaturginja, nato umetniška vodja in nazadnje upravnica gledališča. Ob odhodu je zapisala, da si je vsa leta prizadevala poslovno, finančno in umetniško stabilizirati gledališče in krepiti umetniški program.

Kosijeva zaradi nasprotovanja dela gledališkega ansambla na ponovljenem lanskem razpisu za upravnico ni sodelovala. Med šestimi kandidati je bil v postopku izbran Miha Golob.

Ta je najprej študiral novinarstvo in nato na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani nadaljeval študij gledališke režije. V tem času je prejel akademijsko Prešernovo nagrado in nagrado za režijo na mednarodnem festivalu gledaliških akademij v Brnu. Kmalu po zaključku študija je za štiri leta prevzel umetniško in poslovno vodenje Šentjakobskega gledališča v Ljubljani.

Od leta 2008 ima status samostojnega ustvarjalca na področju kulture. Ob ustvarjanju gledaliških uprizoritev v repertoarnih gledališčih deluje tudi kot mentor gledaliških delavnic, seminarjev in gledaliških skupin iz Slovenije ter zamejstva. Večkrat je sodeloval tudi pri televizijski produkciji. V dvajsetih letih profesionalne režijske poti je režiral v večini slovenskih institucionalnih gledališč in se podpisal pod režijo več kot tridesetih raznovrstnih uprizoritev. Režira tako uprizoritve za otroke in mladino kot uprizoritve za odrasle, od sodobne dramatike do slovenske in svetovne klasike. 

V teh dneh gledališče vpisuje abonmaje za novo sezono, za katero so celjski gledališčniki pripravili preplet sodobnih in klasičnih dramskih besedil in predstavo za otroke.

Foto: arhiv SNG Maribor

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...