Veronikino nagrado je osvojila Kristina Kočan
Kultura
Tipografija

Šestindvajseto Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta je na nocojšnji prireditvi na celjskem Starem gradu prejela Kristina Kočan za zbirko Selišča, ki je izšla pri založbi Litera. Zlatnik poezije za življenjski pesniški opus je prejel Iztok Osojnik, nagrada mala Veronika za najboljšo dijaško pesem pa je letos pripadla Eli Potočnik.

Letošnja komisija, ki so jo sestavljali pisateljica in kulturna novinarka Lara Paukovič, lanska prejemnica Veronikine nagrade Tina Kozin ter doktor literarnih ved in profesor na Filozofski fakulteti Alen Albin Širca, je izmed več kot dvesto prebranih pesniških zbirk, ki so izšle od junija 2021 do maja 2022, izbrala peterico, ki se je potegovala za letošnjo Veronikino nagrado. Nominiranci so bili: poleg Kristine Kočan še Milan Jesih: Namreč (Beletrina), Ana Svetel: Marmor (Beletrina), Nataša Velikonja: Prostor sred križišč (Škuc) in Jernej Županič: Orodje za razgradnjo imperija (LUD Literatura).

Na prireditvi so vsi predstavili nekaj pesmi iz svojih nominiranih zbirk, prav tako je občinstvo slišalo nagrajeno pesem Ele Potočnik, medtem ko je Iztok Osojnik izbral pesem iz svoje zbirke Razglednice za Darjo, za katero je leta 1997 kot prvi prejel Veronikino nagrado. Ta je v minulih letih postala ena najpomembnejših nagrad za poezijo v Sloveniji. Podeljuje jo Mestna občina Celje, zato je Kristini Kočan nagrado izročil celjski župan Bojan  Šrot.

Uvodni nagovor je imela ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko. Hiša kulture Celje, ki je zadnji dve leti organizator celotnega dogajanja,  je poskrbela za prijetno prireditev med grajskimi zidovi. Avtorja glasbene podobe in premierno izvedene nove skladbe Dead poets society, ki je nastala po istoimenski pesmi Iztoka Osojnika, sta bila violinist Matija Krečič in trobentač Luka Ipavec. Z Metodom Bankom (kitara in glas) in Nejcem Škoficem (klavir) sta poskrbela za glasbeno popestritev prireditve.

Foto: SHERPA

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...