Izrekanja z odličnimi pesniki in glasbeniki
Kultura
Tipografija

Od četrtka do sobote bo v lapidariju ob Savinji v Celju petič festival Izrekanja, ki bo tudi letos predstavil vrhunsko poezijo domačih in tujih avtorjev ter poskrbel za izbrano glasbeno ponudbo. Program sta na novinarski konfereci predstavila umetniški vodja festivala Kristian Koželj in pesnica Lara Gobec.

 

Festival je že od začetka usmerjen v prikazovanje možnosti, ki jih ima poezija v spajanju z drugimi uprizoritvenimi umetnostmi, gledališčem, plesom … Poezija se tako vrača k svojemu izvoru, meni Kristian Koželj, saj kot zapisana umetnost obstaja šele zadnjih nekaj sto let, medtem ko so jo prej ljudem posredovali pesniki, trubadurji ...

Kot je povedal Koželj, prvo leto festivala ni bil prepričan, da se bo ta tako razvil in obstal. »Velika podpora Mestne občine Celje je pri tem ključna, pomembna pa je tudi pripravljenost Osrednje knjižnice Celje, da kot soorganizatorica  vodi ta festival s KUD festival Izrekanja.«

Nepogrešljiv člen je postalo tudi Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji, ki festival podpira in ki naj bi v prihodnje pomagalo pri njegovi vsebinski bogatitvi v smislu, da bi v Celje prihajali predavatelji kreativnega pisanja z ameriških univerz in mladim omogočili tovrstno učenje.

Več vrhuncev

Eden od letošnjih vrhuncev festivala bo petkov nastop poljskega pesnika Krzysztofa Siwczyka, ki je avtor 16 pesniških zbirk in tudi zelo dober igralec. Kot pravi Koželj, ustvarjajo po njegovem najboljšo poezijo na Irskem, Poljskem in v ZDA. »Ko je šlo za izbor med poljskimi pesniki, je prevladala ideja sodelavke iz knjižnice Eweline Vaupotič, Poljakinje po rodu, ki je predlagala Siwczyka, češ da je iz istega kraja kot ona in da sta hodila na isto gimnazijo ...« Na delavnicah, ki jih bo vodil poljski avtor, bo tako Vaupotičeva posrbela za tolmačenje.

V soboto se bo predstavila mlada ameriška pesnica Brynne Rebele-Henry, od naših avtorjev pa mlada pesnika, ki sta zrasla s festivalom in sta po petih letih nosilna glasova generacije v slovenskem merilu, to sta Aljaž Primožič, ki bo prvi dan festivala predstavil svojo prvo pesniško zbirko Čisto potiho, in Lara Gobec, ki bo v soboto predstavila poetično monodram Z ljubeznijo, Lola.

Obetajo se tudi trije imenitni gasbeni večeri: v četrtek ameriške zasebe odličnih glasbenikov in avtorjev sladb Six One Five Collective, v petek pa mednarodne zasedbe Tori Tango na čelu z Juretom Torijem, odličnim slovenskim akordeonistom. V soboto bo nastopil še Tomaž Hostnik, ki velja za eno prvih imen slovenskega kantavtorstva.

Vsi dogodki v lapidariju se bodo začeli ob 20. uri in bodo brezplačni.

 

 

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...