Za jubilej glasba slovenskih skladateljev
Kultura
Tipografija

Radečanka Tanja Sonc, priznana violinistka, ki že nekaj let živi in ustvarja v Švici, bo 1. julija ob 18. uri nastopila v Slovenski filharmoniji. S koncertom Glasba slovenskih skladateljev Banka Slovenije končuje obeleževanje svoje 30-letnice. Na njem bo Tanja Sonc v sodelovanju z ekipo mladih glasbenikov izvedla skladbe slovenskih skladateljev.

Gre za projekt, v okviru katerega je pod pokroviteljstvom Banke Slovenije izšla tudi zgoščenka z isto vsebino, skladbam je mogoče prisluhniti na vseh najbolj priljubljenih digitalnih glasbenih platformah.

V Banki Slovenije razumejo svoje poslanstvo tudi v luči ohranjanja in razvoja kulturne dediščine, zato v ospredje vedno bolj postavljajo mlade, njihovo izobraževanje in možnost izražanja v sodobnem okolju. Tako je prišlo tudi do sodelovanja s Tanjo Sonc. Na koncertu bo v ospredju dragocena violina iz leta 1850, ki je v lasti Banke Slovenije in jo ima v najemu mlada violinistka.

Ob izidu zgoščenke, ki jo je Banka Slovenije predstavila ob letošnjem kulturnem prazniku, je Tanja Sonc v intervjuju za Novi tednik dejala: »Lepo je imeti v rokah rezultat dela svojega življenja, na katerega sem lahko ponosna, hkrati je povezan z domovino, kar je tudi zelo dragoceno. Veliko teh skladb še ni bilo posnetih in veseli me, da sem nekaj doprinesla k zgodovini slovenske glasbe. Izbrala sem svoje najljubše slovenske skladatelje, katerih dela rada izvajam.«

Poleg Tanje Sonc bodo na koncertu v Slovenski filharmoniji nastopili še violinist Matjaž Bogataj, čelistka Maruša Turjak Bogataj, pianistka Marie Sophie Hauzel in Celjana, violistka Gea Pantner Volfand in kitarist Aljaž Cvirn. Izvedli bodo skladbe Lucijana Marije Škerjanca, Alojza Srebotnjaka, Marijana Lipovška, Nenada Firšta, Huga Wolfa, Slavka Osterca in Matije Krečiča.

 Koncert je odprt za širšo javnost, vstop je prost, treba je le rezervirati sedež tako, da pišete na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali pokličete na telefonsko številko 01/47 19 105.

 Violinistka Tanja Sonc je članica komornega orkestra Zürcher Kammerorchester ter prejemnica številnih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Od 7. do 10. julija bo v domačih Radečah ponovno pripravila Sonc festival, mednarodni festival komorne glasbe.

 Foto: Miran Kambič

 

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...