Alma M. Karlin navdušuje v Tokiu
Kultura
Tipografija

Sto let prihoda znamenite pisateljice, novinarke in svetovne popotnice ter trideset let vzpostavitve diplomatskih stikov so obeležili z odprtjem japonsko-angleške razstave Japan at last! (Končno Japonska!).

Razstava, ki so jo v ponedeljek odprli na Japonskem, je nastala v sodelovanju Veleposlaništva RS v Tokiu, Pokrajinskega muzeja Celje in nemškega kulturnega centra OAG Haus. Odprtja so se udeležili ugledni gostje, med drugim avstrijska veleposlanica na Japonskem dr. Elisabeth Bertagnoli, KankoSone, generalni direktor za kulturne zadeve na Japonskem ministrstvu za zunanje zadeve in Stefan Speidel, član upravnega odbora OAG – The German East Asiatic Society. "V svojih nagovorih so presenetili s poznavanjem Alme M. Karlin. Za večino med njimi je Celjanka veliko in pomembno odkritje. Ne pa tudi za uvodno govornico, veleposlanico RS v Tokiu, dr. Ano Polak Petrič, ki je pomembno prispevala k uresničitvi zamisli, da bi Almo M. Karlin predstavili na Japonskem," so sporočili iz Pokrajinskega muzeja Celje. V svojem govoru je Polakova med drugim poudarila, da je treba Almo M. Karlin predstaviti kot svetovljanko in osebo, v kateri so združene zgodovine treh evropskih narodov – slovenskega, nemškega in avstrijskega. Gre za pomembno sporočilo Alme M. Karlin, posebej še v sedanjih časih, ko v Evropi divja vojna, pravijo v pokrajinskem muzeju: "Alma M. Karlin je bila tudi izjemna ženska, ki je bila navdih številnim občudovalcem njenega dela. Njeno delo želimo na Japonskem predstaviti tudi skozi prizmo spodbujanja enakosti spolov."

Avtorica razstave Barbara Trnovec, antropologinja in muzejska svetovalka, dolgoletna raziskovalka življenja in dela Alme M. Karlin, je zbranim orisala njeno osupljivo in navdihujočo življenjsko pot, ki pa se je končala zelo tragično. Predstavila je njene izjemne dosežke – Karlinova je svet je prepotovala na način, kot nihče pred njo, po vrnitvi s potovanja pa je s potopisi dosegla osupljiv mednarodni uspeh in prepoznavnost. Kot velika antinacistka in antikomunistka je po koncu druge svetovne vojne, zadnjih pet let svojega življenja preživela v nepredstavljivi revščini, brez vira prihodkov in brez dokumentov. Bila je izključena iz družbe in nadzorovana. Barbara Trnovec je izpostavila pomen Alme M. Karlin kot nosilke vrednot – poguma, pokončnosti, ljubezni do učenja in zavezanosti spoznavanju resnice – s katerimi nagovarja k premislekom vedno večji krog ljudi. Pojasnila je tudi izbor naslova razstave Končno Japonska! Obisk te države je bil namreč velika želja pisateljice in popotnice, ki se je z azijskimi kulturami srečala kot mlado dekle na delu in (neformalnem) študiju v Londonu. Ko je Japonsko končno obiskala, jo je ta popolnoma prevzela.

Odprtja razstave se je udeležil tudi direktor Pokrajinskega muzeja Celje Stane Rozman, ki je zbranim predstavil drugi najstarejši slovenski muzej in njegove dragocenosti. Razstavo pa je odprl Ichiro Aisawa, član spodnjega doma japonskega parlamenta, predsednik Japonsko-slovenske parlamentarne lige prijateljstva.

V teh dneh bodo razstavo pospremili številni spremljevalni dogodki, ki bodo Almo M. Karlin še dodatno približali japonski javnosti. Med drugim bo organizirana razprava o ženskih vzornicah, ki nas navdihujejo, ko bo uvodoma prisotne nagovorila ministrica Seiko Noda, pristojna za enakost spolov ter opolnomočenje žensk, v sami razpravi pa bodo poleg Barbare Trnovec sodelovale tudi Kathy Matsui, Sybilla Patrizia in Tsukiko Tsukahara, ki pomembno prispevajo h krepitvi vloge žensk v japonski družbi. Prav tako se bodo z zgodbo Alme M. Karlin na ločenem dogodku seznanili tudi Slovenci, ki živijo na Japonskem, in prijatelji Slovenije.

Kot pravijo v Pokrajisnkem muzeju Celje, so odzivi na razstavo zelo dobri in nakazujejo številne nove možnosti sodelovanja in nadaljnjega skupnega raziskovanja življenja in dela te dolgo spregledane izjemne osebnosti.

 

BA 

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...