Velenje se spominja
Kultura
Tipografija

 

Pred objektivom Volbenka Pajka so se izmenjale številne generacije Velenjčanov, z njim je ovekovečil gospodarski in družbeni razvoj mladega modernističnega mesta, številne športne in kulturne dogodke ter postanke domačih in tujih delegacij. Opus priznanega velenjskega fotografa je prava zakladnica podob iz mestne zgodovine. Del tega je na ogled pred Galerijo F-bunker v podhodu pri Vili Bianca v Velenju. Muzej Velenje, ki hrani dragoceno fotografsko zapuščino, za maj napoveduje tudi odprtje stalne razstave, posvečene fotografovi bogati zapuščini.

 

Pred Galerijo F-bunker v podhodu pri Vili Bianca v Velenju je na ogled nova občasna razstava z naslovom Mesto se spominja. Na ogled so fotografije iz bogate zbirke priznanega velenjskega fotografa Volbenka Pajka, ki jih muzej hrani v svojem arhivu. Dragoceno fotografovo zapuščino so v Muzeju Velenje dobili v dar leta 2018.

Prejeto gradivo vključuje fotografske predmete in drugo tehnično opremo, ki jo je Pajk uporabljal pri svojem delu. Obsežnejši del gradiva predstavljajo fotografski posnetki različnih motivov na različnih nosilcih, so povedali v Muzeju Velenje.

Kronist mestnega dogajanja

V 65 letih poklicnega udejstvovanja je Pajk na fotografskih trakovih dokumentiral gospodarski razvoj mesta, s svojimi fotoaparati je spremljal različna obdobja gradnje mladega modernističnega mesta, v objektiv je ujel številne kulturne prireditve, proslave, športne dogodke ter obiske visokih domačih in tujih državnih delegacij.

V svojem ateljeju je fotografiral številne generacije Velenjčanov. V prostem času in ob lepem vremenu se je velikokrat povzpel na okoliške hribe ter fotografiral pejsaže Velenja in Šaleške doline. Zaradi raznolikosti in obsežnosti njegovega dela fotografije danes predstavljajo izjemen in neprecenljiv dokument preteklega časa v Velenju in njegovi okolici, ocenjujejo v velenjskemu muzeju.

Del prejetega gradiva in bogato poklicno življenje fotografa so v Muzeju Velenje že lani predstavili javnosti na občasni razstavi z naslovom Foto Pajk: Pogled za objektiv fotografskega mojstra Volbenka Pajka. Zaradi izjemnega pomena zapuščine in pozitivnega odziva obiskovalcev razstave so se v muzeju odločili, da bodo spomin na fotografa Pajka in staro fotografsko obrt ohranili tudi v obliki stalne razstave. To bodo odprli maja.

Foto: Muzej Velenje

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...