Tri premiere
Kultura
Tipografija

V Domu kulture Velenje, ki letos praznuje 61 let delovanja, se bodo v tem tednu zvrstile tri gledališke premiere. Drevi bo premierno na ogled predstava Butalci v izvedbi Gledališča Velenje, v četrtek se obeta predpremiera slovenskega baleta Možiček, v soboto pa bo na sporedu igra za otroke Lutkovnega gledališče Velenje z naslovom Nana, mala opica.

 

29. novembra 1960 je gledališki zastor na odru Doma kulture Velenje prvič razprl svoja krila. Festival Velenje je ob 61. obletnici delovanja ene najlepših arhitekturno modernističnih stavb v Sloveniji na njenem odru pripravil tri premierne uprizoritve: gledališko predstavo Butalci v izvedbi Gledališča Velenje, balet Možiček v koprodukciji Hiše kulture Celje, Balkan Dance Projecta in partnerjev ter za najmlajše predstavo Lutkovnega gledališča Velenje Nana, mala opica. Velenjska hiša kulture, vedno polna glasbe, besed in korakov, bo tako s tremi različnimi uprizoritvenimi žanri obeležila svoje večletno delovanje in še oplemenitila raznoliko ponudbo kulturnih dobrin.

Prva rojstnodnevno premiera bo nocoj, ko se bodo na velikem odru Doma kulture Velenje predstavili slavni Butalci. Pod režijsko taktirko Romea Grebenška in v dramatizaciji Jaše Jamnika bodo posejali najbolj ostro sol na svetu, preganjali Turke, širili stene vaške cerkve in ušpičili še marsikaj. Bogata zasedba igralcev ljubiteljskega Gledališča Velenje bo oživela najbolj znane prigode iz Butal.

Butalci so verjetno najbolj ikonično delo Frana Milčinskega, ki je v obliki kratkih humoresk izhajalo v različnih časopisih in je kot celota izšlo šele po njegovi smrti. Svoje mesto si je pojem »butalski« prislužil tudi v Slovarju slovenskega knjižnega jezika.

V goste prihaja Možiček

Nocoj bo na velenjskem odru v čast 61-letnice velenjskega hrama kulture še predpremiera Ipavčevega Možička. Premiera bo 27. decembra v Slovenskem ljudskem gledališču Celje. Producenti so Festival Velenje, Hiša kulture Celje, Profesionalno združenje baletnih umetnikov, koreografov in pedagogov Srbije, Albanian Dance Meeting ter Balkan Dance Project.

Možiček je prvi in hkrati največkrat izvajan slovenski balet, saj ima v Sloveniji in na tujem kar 32 premierskih uprizoritev z več kot 300 ponovitvami. Prvo slovensko baletno glasbo, tj. baletno pantomimo v enem dejanju, je leta 1900 napisal skladatelj Josip Ipavec. Ob stoti obletnici njegove smrti bo nova plesna uprizoritev koreografov Aleksandra Ilića in Gjergya Prevazija svojevrsten poklon skladatelju. Preplet klasičnega in sodobnega plesnega izraza na tri Ipavčeve skladbe Scherzo, Triglavska koračnica in Ave Maria bo ob spremljavi seksteta glasbenikov izvedla mednarodna zasedba štirih plesalcev. V Ipavčevemu Možičku bo osrednji motiv ljubezni prikazan v raznovrstnih čutnih različicah.

Za najmlajše praznovanje na malem odru

Lutkovno gledališče Velenje bo v soboto, 4. decembra, ob 10.30 na malem odru Doma kulture Velenje premierno uprizorilo interaktivno lutkovno-igrano pravljico Nana, mala opica. Nastala je po motivih istoimenske knjige pisatelja Josipa Ribičiča, ki je postavil temelje sodobne slovenske pravljice, prav tako je zaslužen za razvoj slovenskega mladinskega periodičnega tiska. Pravljica bo otroke in njihove starše opomnila, kako pomembna je naša ljubezen do vseh živih bitij. V današnjem hitrem in do narave brezbrižnem načinu življenja imajo takšna sporočila še večje poslanstvo kot kdajkoli prej. Scenarij, režijo in glasbo za lutkovno predstavo je pripravila Alice Čop, lutke pa bodo oživele v rokah Tajde Podvratnik in Noemi Čop.

 

Foto: arhiv NT (Andraž Purg – GrupA)

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...

Sledite nam

Prireditvenik