Ujeta v svobodi
Kultura
Tipografija

Sredi prejšnjega tedna je novinarka in publicistka Anja Kovačič v objemu zidov Pokrajinskega muzeja Celja predstavila svoj knjižni prvenec Ujeta v svobodi. Roman je izpoved popotnice, ki je zaradi ukinjenih letov ob začetku svetovne pandemije ostala ujeta na Salomonovih otokih. Sama. V tropskem raju, je med neznanimi ljudmi ostala prepuščena lastni iznajdljivosti. Od doma je odšla s številnimi vprašanji. Nekaj odgovorov, ki jih je na poti našla, nam zaupa tudi v knjigi.

»Ob srečevanjih z drugimi ljudstvi ugotoviš tudi stvari o sebi, ki si jih morda spregledal, pozabil, potlačil, a so pomembne za osebno srečo in sprejemanje samega sebe,« pravi Anja Kovačič, ki jo že od majhnih nog spremlja nemiren popotniški duh. Potem ko je obredla že dobršen del sveta, spisala ogromno lepih in uspešnih zgodb, se je leto prej, preden je svet zajela pandemija, podala na delovno popotovanje v Avstralijo. Z enosmerno vozovnico v žepu. A hkrati z zavedanjem, da se bo vrnila domov. V njeno Celje, kot rada reče.

Ko je po letu odkrivanja dežele tam spodaj in pacifiških otočij že začela načrtovati vrnitev v domovino, jo je pot popeljala še v tropski raj, na Salomonove otoke. Tam jo je »ujela« novica o neznanem virusu, ki je začel hromiti svet. Ker so bile ukinjene vse letalske in ladijske povezave, se je njeno načrtovano sedemdnevno potepanje po pacifiških otokih sprevrglo v 47-dnevno bivanje v rajski kletki.

Vse to je ujela v potopisni roman,ki je izšel pri založbi Miš. V njem opisuje sebe, svoja čustva in to, kako je sebe sprejemala med potjo po Avstraliji, Fidžiju in bivanjem na Salomonovih otokih.

 

Anja je svoj knjižni prvenec prvič javno predstavila v družbi prijatelja, novinarja, publicista Boštjana Videmška, ki je tudi zaslužen, da se je podala na pot pisanja knjige. V Četrtek, 18. novembra, ob 18. uri, bo o svojih izkušnjah, odkritjih in spoznanjih, ki jih je ujela med platnici, govorila na druženju in predstavitvi knjige v Pišek baru, kjer se bo z njo pogovarjala novinarka Barbara Gradič Oset.

 

Za pokušino pa preberite Kljub lepotam sveta se najbolje počuti v Celju

 

Foto: Andraž Purg – GrupA

 

 

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Da so se le lahko spet vrnili v plesno dvorano Da so se le lahko spet vrnili v...
Torek, 02 Junij 2020 13:36
Čas epidemije koronavirusa je bil tudi velika preizkušnja za plesne šole, ki se ukvarjajo z umetnišk...

Preberite več...

Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije
Torek, 09 Junij 2020 17:12
To soboto dopoldan, od 10. do 13. ure, bo v središču Celja, na zvezdi, 21. izvedba festivala urbanih...

Preberite več...