ŠENTJUR - Danes enajsta izdaja festivala MAK
Kultura
Tipografija

 

Grobelno v občini Šentjur bo danes v znamenju enodnevnega mednarodnega kantavtorskega festivala z naslovom Mladi avtor kant (MAK). Enajsta izdaja festivala, ki je tokrat prvič prejel podporo kulturnega ministrstva, bo na oder tamkajšnjega doma krajanov pripeljala šest izvajalcev iz treh držav.

 

 

Festival je po besedah predsednika Kulturnega društva Grobelno Gregorja Počivalška nastal zaradi opažanja, da primanjkuje priložnosti za izvajanje kantavtorske glasbe. Ko je festival beležil svoje prve izvedbe, so se lahko tovrstni izvajalci predstavili le še na enem podobnem dogodku, imenovanem Kantfest, v Rušah. Od prvega poskusnega koncerta se je dogajanje v nekaj letih razvilo v festival z mednarodno zasedbo nastopajočih.

Po besedah sogovornika je kantavtorstvo zelo prvinski način podajanja glasbene izkušnje. Dejal je, da se med izvajalcem in poslušalcem vzpostavi skorajda odnos ena na ena. Poslušalec se tako lažje poistoveti z močnimi besedili in sporočili izvajalca. Stili in načini podajanja glasbe so zelo različni. Biti kantavtor ne pomeni, da nujno nastopaš v podobnem slogu, kot sta to počela Bob Dylan ali Leonard Cohen. Zvrst se razvija času primerno. »Nekateri uporabljajo različne tehnike nasnemavanja, tako imenovanega loop-a, nastopajo ob spremljavi različnih glasbil. Kantavor je lahko na primer tudi nekdo, ki rapa in na svoj način podaja svojo glasbo. Vpliv oz. duh najbolj znanih ustvarjalcev je seveda še vedno prisoten, a je kot neka osnova, na kateri vsak gradi po svoje.«

Moč povezovanja

Organizatorjem uspe privabiti znana slovenska imena, povabijo tudi še neuveljavljene glasbenike. Gostijo domače ustvarjalce in tiste iz drugih držav. Vodilo Mak-a je mladim slovenskim kantavtorjem omogočiti koncertno izkušnjo in jih povezati z bolj izkušenimi ustvarjalci, ki imajo za seboj že več kilometrine. Zahvaljujoč tej izkušnji lahko nato naprej gradijo svojo pot.

To soboto bodo v Domu krajanov na Grobelnem ob 20. uri nastopili Cris Eckman iz ZDA, Nina Romić in Jelena Galić iz Hrvaške, slovenske barve bodo zastopali Jana Beltran, Blaž Mencinger, Samuel Blues. Na oder bo stopila tudi študentka glasbene pedagogike Reneja Sara Centrih iz Dobja pri Planini. Slednjo je Počivalšek pred leti opazil na Kantfestu in jo povabil, da se pridruži Mak-u.

Foto: Eva Horvat

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...