Možiček v sodobni preobleki
Kultura
Tipografija

 

Plesni center TBA je pred dnevi v Ipavčevem kulturnem centru predstavil sodobno izvedbo plesne predstavo na glasbo baleta Možiček, ki ga je napisal skladatelj in zdravnik Josip Ipavec.

 

 

Kot je pojasnil eden od soustanoviteljev omenjenega plesnega centra in vodja projekta Boštjan Pavček se v predstavi niso toliko ukvarjali z zgodbo baleta, ampak predvsem z njegovo glasbo. »Naši plesalci so večinoma tekmovalci. Pripravili smo zamisel, kako naj bi bila sodobna preobleka baleta videti, v ospredje smo postavili sodobno tematiko.« Dodal je, da v predstavo niso vključili lika Možička, ampak so jo zasnovali kot preplet več točk, kjer so svoje zamisli poudarili posamezni trenerji.

Poleg sogovornika sta koreografije snovali še Manca Langus in Nija Blažan, svoje plesno znanje v zvrsteh jazz baleta in moderna je predstavilo približno 30 plesalcev. Organizatorji so veliko pozornosti posvetili izbiri kostumov, namesto izdelave scenografije so se odločili za projekcijo zanimivosti o Josipu Ipavcu. »Plesalci so že slišali za tega skladatelja, smo pa mentorji nekoliko pobrskali po preteklosti in jim še obširneje predstavili, kdo je to,« je dejal Pavček.

Poudaril je, da je so se ustvarjalci potrudili po najboljših močeh, kljub temu, da so imeli zaradi razmere, povezanih s preprečevanjem širjenja koronavirusa, na voljo manj časa, kot so sprva načrtovali. Plesni center TBA, ki zadnjih pet let deluje v več krajih na Celjskem, je istoimensko društvo ustanovil v Šentjurju. Za sodelovanje v Ipavčevem letu se je med drugim odločilo na pobudo tamkajšnje občine.

Foto: SHERPA

 

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...