Erotika in druge teme na fotografiji
Kultura
Tipografija

Celjska fotografska razstava (CFR) je projekt, ki ga je začelo Fotografsko društvo Celje pred več kot dvema desetletjema. Digitalni foto klub Celje je leta 2019 prevzel pravno nasledstvo FD Celje in poskrbel, da projekt ni zamrl. Še več, poskrbel je za nov, svež zagon. Razstavi so novi organizatorji dali stalno vsebino z upanjem, da bo z leti prerasla okvire klubske fotografije, kar se je letos že začelo dogajati. Letošnja razstava je že 22. zapovrstjo. Nagrajene fotografije so v Celjski kulturnici na ogled še do konca meseca.

Digitalni foto klub (DFK) v svojih vrstah združuje fotografe in ljubitelje fotografije iz vseh koncev Slovenije. »Deluje pod okriljem avtorske revije Digitalna kamera, ki je najbolj brana fotografska revija v Sloveniji. Ta velik prijateljski krog ustvarjalcev in navdušencev se nenehno širi, tudi izven meja Slovenije. Tako klub kot revija skrbita za številne izobraževalne vsebine, delavnice, razstave in druge projekte,« pojasnjuje Andreja Ravnak, vodja Celjske fotografske razstave in urednica fotografije pri Digitalni kameri. CFR je le ena od razstav, ki jih klub letos prireja. Mladinska razstava Mladost ni norost 2021 je bila na ogled v galeriji Fbunker v Velenju. Do konca leta bo klub izpeljal še projekte: člansko in mladinsko pregledno razstavo, ki bosta postavljeni v Galeriji Železarskega muzeja na Teharjah, razstavo Šah in šport, ki jo DFK prireja s Šahovsko zvezo Slovenije in bo postavljena v Termah Čatež, ter mednarodni projekt zračne in astrofotografije v navezavi s Centrom Noordung v Vitanju.

Tema ni enostavna

Celjska fotografska razstava ima tradicionalno dve temi: erotiko ter prosto temo, kjer gre za serijo štirih do šestih fotografij. Edinstvena je zaradi tradicije in zelo specifične tematike, s katero cilja na precej širšo množico ustvarjalcev kot pri ostalih projektih, predvsem pa nagovarja tudi krog umetniških, avtorskih in profesionalnih fotografov. Kot pravi Ravnakova, so se zato letos povezali tudi z Galerijo Fotografija, ki je prispevala eno od nagrad. Sicer pri organizaciji CFR sodeluje celjska območna enota JSKD. V okviru projekta je vsako leto tudi fotografska delavnica. Letos je bila tematsko vezana na rdečo nit razstave, erotiko.

Svoja dela je letos poslalo približno 50 avtorjev. »Zagotovo si želimo, da bi to številko v prihodnje precej presegli, saj iz širšega nabora prejetih fotografij žirija lahko izbere bolj kakovosten nabor fotografij za razstavo. CFR ima zares specifično tematiko, zato jo mora slovenski fotografski prostor nekako ponotranjiti ter vzeti za svojo. Erotika je pojem, ki se ga pogosto napačno pomeša s pornografijo, hkrati se ga preveč omejuje na estetiko gole človeške figure. Ta široka interpretativnost teme je očitno kar težaven zalogaj za slovenske ustvarjalce, a je res, da marsikoga še nismo uspeli dovolj nagovoriti, da bi sodeloval v projektu,« ugotavlja Andreja Ravnak in dodaja, da večina slovenskih fotografov ne pripravlja serij, ki so bolj premišljene in zaokrožene, temveč se bolj ukvarjajo s posamičnimi fotografijami.

Foto: arhiv Digitalne kamere

 

Vanja Tajnšek (na fotografiji)  je edina nagrajenka, ki prihaja iz Celja. Njena serija se imenuje Ko sem sama s seboj.

 

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...