Šansonet za pet let
Kultura
Tipografija

 

Glasbena skupina Šansonet, ki letos obeležuje pet let delovanja, je ob omenjeni obletnici pripravila koncert v Ipavčevem kulturnem centru v Šentjurju. Na predzadnji septembrski petek so se mladi glasbeniki občinstvu predstavili s svojim programom slovenskih šansonov in medse povabili tudi nekaj glasbenih gostov.

 

 

Šansonet sestavljajo interpret Vid Palčnik, kitarist in vokalist Nace Pogačar ter Jure Jordan Kozjak, ki igra klavirsko harmoniko in klavir. Spoznali so se kot dijaki v Šolskem centru Celje, kjer so začeli naključno poustvarjati slovenske šansone. Tej glasbeni zvrsti ostajajo zvesti tudi zdaj, ko se posvečajo vsak svojemu študiju. V svoj glasbeni program uvrščajo dela začetnika slovenskega šansona Franeta Milčinskega Ježka, a tudi dela Svetlane Makarovič, Iztoka Mlakarja, Marka Breclja, Tomaža Hostnika in drugih. »Vsekakor razmišljamo tudi o tem, da bi izvajali svoje šansone, ko bo za to pravi čas. Velikokrat dobimo navdih, ki ga zapišemo. To ne pomeni, da se lahko s tem že kar predstavimo ljudem,« je dejal Palčnik. Kot gostje so se občinstvu predstavili pevka Neža Pogačar, ki je zapela nekaj francoskih šansonov, tolkalist Nejc Pogačar in pianist Žiga Jordan Kozjak.

Zakaj jih navdušuje prav šanson? Čeprav je zanj najverjetneje slišal že vsak, ljudje tovrstni glasbi z nekoliko zahtevnejšim, včasih tudi satiričnim besedilom ne prisluhnejo najbolj pogosto. Palčnik je povedal, da ta »brat popevke« morda prav zaradi nekoliko zahtevnejše vsebine ni tako pogosto zastopan na radiu, zaradi česar nekoliko težje najde pot do ljudi. »Morda je članom naše zasedbe ta glasbena zvrst tako zanimiva prav zato, ker je tako redka. Odstira zanimive življenjske zgodbe, včasih je humorna in vse to nas privlači.«

Foto: Ana Črešnar

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Da so se le lahko spet vrnili v plesno dvorano Da so se le lahko spet vrnili v...
Torek, 02 Junij 2020 13:36
Čas epidemije koronavirusa je bil tudi velika preizkušnja za plesne šole, ki se ukvarjajo z umetnišk...

Preberite več...

Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije
Torek, 09 Junij 2020 17:12
To soboto dopoldan, od 10. do 13. ure, bo v središču Celja, na zvezdi, 21. izvedba festivala urbanih...

Preberite več...

Sledite nam

Prireditvenik