SLG Celje v novi sezoni: repertoar med družbeno aktualnim in klasiko
Kultura
Tipografija

»Repertoar za novo sezono je sestavljen raznoliko, prinaša komične, resne, boleče in druge vsebine, kot je tudi prav za gledališče, ki pokriva širšo regijo. Program smo pripravljali z mislijo tudi na naše široko občinstvo, odrasle obiskovalce, srednješolce, gostovanja ..., na vse, kar moramo upoštevati pri oblikovanju repertoarja,« je na torkovi novinarski konferenci povedala mag. Tina Kosi, upravnica in umetniška vodja v Gledališču Celje.

V novi sezoni bo celjsko poklicno gledališče premierno uprizorilo sedem predstav, šest za odrasle in eno za otroke.

Tina Kosi se je sicer v uvodnem delu ozrla še na minulo sezono, ki jo je zelo zaznamovala epidemija koronavirusa, saj je bilo Gledališče Celje kot druge gledališke hiše v državi več mesecev zaprto za obiskovalce. »Kljub temu smo čas, ko nismo mogli igrati za občinstvo, dobro izkoristili tudi za pripravo predstav za novo sezono. To bomo začeli nekoliko prej kot običajno, da bomo lahko odigrali čim več predstav, če bi spet prišlo do kakšnega neželenega razvoja dogodkov podobno kot lani. A za letos v gledališču verjamemo, da nam bo pod pogoji PCT vendarle uspelo odigrati sezono, kot smo predvideli.«

V napovedi nove sezone je upravnica in umetniška vodja še posebno zadovoljstvo izrazila nad tem, da bosta dve krstni uprizoritvi novih slovenskih besedil. Prva bo nagrajena komedija Pravi heroji, ki jo je napisal Rok Vilčnik, zmagovalec natečaja za žlahtno komedijsko pero. Predstavo je režiral Samo Strelec. Komedija bo ob primeru zapletov na pokopališču na sarkastičen način prikazala vsakdan z vsemi našimi napakami in pomanjkljivostmi. Druga krstna izvedba bo drama Gorana Vojnovića 14 dni v režiji Ajde Valcl. Nastala je v času karantene. Drama duhovito obravnava »zgode« in nezgode zakonskega para v času »lockdowna« ter posledice omejitev javnega in družabnega življenja.

Prva premiera v sezoni bo dramatizacija romana In podgana se je smejala izraelske avtorice Nave Semel, ki odpira vprašanja o vzrokih in posledicah holokavsta. Sodobni angleški dramatik Mike Bartlett se v drami Klinc ukvarja z vprašanjem spolne identitete, medtem ko obravnava drama avtorice Alexandre Wood odnos med materjo in hčerjo v času novodobnega kapitalizma. Za konec sezone bo občinstvo razvedril komediografski velikan Molière s svojo večno aktualno in zabavno komedijo Scapinove zvijače.

Za najmlajše so v Gledališču Celje v novi sezoni pripravili predstavo Kozlovska sodba v Višnji Gori slovenskega klasika Josipa Jurčiča, a gre za predstavo, ki je namenjena tudi odraslim.

V gledališču so v ponedeljek začeli vpisovati abonmaje za novo sezono, kar bo trajalo do 3. septembra. Cena abonmaja znaša 80 evrov, v gledališču pa ob nedavnem jubileju ohranjajo desetodstotni popust.

Tina Kosi je povedala, da so se po dolgotrajnem zaprtju kar malo bali odziva in morebitnega osipa občinstva zaradi covida-19. Nekaj posamičnih primerov želja po vrnitvi denarja so sicer zabeležili in jih seveda tudi izpolnili, sicer pa se je po njenih besedah tudi v teh posebnih razmerah izkazalo, da ima Gledališče Celje zelo zvesto občinstvo.

Prisluhnite tonskim izjavam sodelujočih na novinarski konferenci:

Mag. Tina Kosi, upravnica in umetniški vodja SLG Celje:


Samo M. Strelec, režiser predstave Pravi heroji:


Luka Marcen, režiser predstave Kozlovska sodba v Višnji gori:


Peter Petkovšek, režiser predstave Klinc:


Goran Vojnović, avtor drame 14 dni:


Tatjana Doma, dramaturginja predstave Dolg:


Alja Predan, dramaturginja predstave Scapinove zvijače:


 

Trenutno velja, da je za obisk gledališča in ogled predstave potrebno izpolnjevati pogoj PCT. Za ogled predstave je obvezna tudi uporaba zaščitne maske.

Foto: Andraž Purg - GrupA

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Da so se le lahko spet vrnili v plesno dvorano Da so se le lahko spet vrnili v...
Torek, 02 Junij 2020 13:36
Čas epidemije koronavirusa je bil tudi velika preizkušnja za plesne šole, ki se ukvarjajo z umetnišk...

Preberite več...

Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije
Torek, 09 Junij 2020 17:12
To soboto dopoldan, od 10. do 13. ure, bo v središču Celja, na zvezdi, 21. izvedba festivala urbanih...

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay