Odkrijmo zgodbe umetnikov
Kultura
Tipografija

Ta konec tedna bo zreški Atelje MS gostil prav posebno knjižnico, v kateri bodo knjige spregovorile. Bralci bodo lahko tokrat posegli po polici, kjer domujejo knjige umetnikov.

 

Živa knjižnica v Zrečah bo gostila tri izjemne slikarje, najboljše in najbolj posebne. V knjige se bodo prelevili 77-letni Veljko Toman, akademski slikar in restavrator specialist ter maratonec, odlična 29-letna akademska grafičarka Natalija Juhart in Karmen Smodiš, priljubljena ilustratorka in slikarka, ki je v zadnjih sedmih letih popolnoma izgubila sluh.

Živa knjižnica omogoča, da na edinstven način vstopiš v življenje drugih in spoznaš njihove življenjske zgodbe. Obenem aktivno osvešča o človekovih pravicah in spodbuja razpravo o predsodkih in stereotipih v družbi.

Kot je pojasnila Valerija Motaln, lastnica in vodja Ateljeja MS, Živa knjižnica deluje kot vsaka druga knjižnica: »V njej si bralci izposodijo knjige, jih preberejo in nato vrnejo. Vseeno ima Živa knjižnica poseben čar: njene knjige so namreč ljudje. Bralec tako knjigo in njeno zgodbo spoznava skozi pogovor, knjiga pa bralcu omogoča, da odkriva različne kotičke njenega sveta.«

Zgodbe umetnikov

V Zrečah bodo lahko bralci posegli po knjižni polici, na kateri domujejo knjige, ki so v platnice ujele zgodbe umetnikov. Po predhodni rezervaciji na družbenih omrežjih Ateljeja MS bodo lahko bralci vstopili v svojevrsten knjižni svet, kjer vsebine ne bodo prebirali, temveč jo bodo izvedeli med pogovorom. Glede na zanimanje posameznika in zastavljena vprašanja bo vsebina žive knjige vselej nekoliko drugačna. Z eno knjigo se bo naenkrat lahko pogovarjal en bralec, ki bo lahko imel knjigo izposojeno približno uro.

Živa knjižnica bo zaživela med umetniškimi slikami v Ateljeju MS, kjer bodo v avgustu v izložbeni razstavi predstavili tudi slikarsko ustvarjanje tokratnih knjig.

 

Projekt Živa knjižnica (Human Library) je leta 2000 razvila danska mladinska nevladna organizacija Ustavi nasilje. Kmalu se je ideja razširila po vsem svetu. V Zrečah bosta projekt ob podpori občine izvedli mladi psihologinji Zala Motaln in Maruša Fijavž, ki delujeta na podlagi mednarodnega certifikata za izvajanje projekta.

 

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Da so se le lahko spet vrnili v plesno dvorano Da so se le lahko spet vrnili v...
Torek, 02 Junij 2020 13:36
Čas epidemije koronavirusa je bil tudi velika preizkušnja za plesne šole, ki se ukvarjajo z umetnišk...

Preberite več...

Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije
Torek, 09 Junij 2020 17:12
To soboto dopoldan, od 10. do 13. ure, bo v središču Celja, na zvezdi, 21. izvedba festivala urbanih...

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay