Zlatnik poezije 2021 Milanu Jesihu
Kultura
Tipografija

Letošnji prejemnik priznanja Zlatnik poezije za življenjsko delo je Milan Jesih, vsestranski ustvarjalec, predvsem pa pesnik z veliko začetnico, letos prejme nagrado zlatnik poezije za življenjski pesniški opus, za ustvarjalni prispevek k slovenski kulturi in literaturi ter za žlahtnost pesniškega jezika. Milan Jesih bo zlatnik poezije prejel v okviru letošnje jubilejne, 25. Veronikine nagrade, vseslovensko uveljavljenega kulturnega projekta, ki ga letos prvič izvaja Hiša kulture Celje, potem ko ga je lani prevzela od Fit Medie.

Kot v obrazložitvi nagrade piše dr. Darja Pavlič, je Jesih estetsko uživanje v besedah vedno znal prenesti na bralce. Njegovi verzi: »Hudo je ležat / ves bolan bled in / bohinj, sladko pa je / do poldneva v postelji zavaljen // brat in sestra« so praktično ponarodeli. Največ pozornosti pa je pritegnila njegova zbirka s preprostim naslovom: Soneti. Izšla je leta 1989, brali so jo celo potniki na ljubljanskih mestnih avtobusih, medtem ko so literarni zgodovinarji v njej prepoznali edini pravi primer slovenskega pesniškega postmodernizma.

Sonetom so štiri leta kasneje sledili Soneti drugi, tem pa nove in nove zbirke. Jesihovo raziskovanje pesniške svobode je nov vrhunec doseglo leta 2017 z zbirko Maršal, v kateri je duhovito razgalil odnos Slovencev do neimenovanega maršala.

Zlatnik poezije je priznanje pesniku za njegov življenjski opus in ustvarjalno požlahtnjenje slovenskega jezika in kulture. Nagrado je začela podeljevati pobudnica in organizatorica Veronikine nagrade – podjetje Fit media, leta 2005, v lanskem letu pa je organizacijo podeljevanje zlatnika poezije, Veronikine nagrade in male Veronike prevzela Hiša kulture Celje.

Letošnja 25. podelitev Veronikine nagrade, ki jo podeljuje Mestna občina Celje, kjer bosta podeljeni tudi nagradi zlatnik poezije in mala Veronika (slednja zmagovalcu pesniškega natečaja za dijake) bo na tradicionalni prireditvi 31. avgusta na celjskem Starem gradu. Ob jubileju so v Hiši kulture Celje naročili tudi pet glasbenih kompozicij, ki se navdihujejo v poeziji preteklih prejemnikov Veronikine nagrade. Prireditev bo otvoril samospev "Kraj" skladatelja Leona Firšta na besedilo pesmi Milana Jesiha, tudi prejemnika Veronikine nagrade leta 2001.

Foto: Tihomir Pinter

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Da so se le lahko spet vrnili v plesno dvorano Da so se le lahko spet vrnili v...
Torek, 02 Junij 2020 13:36
Čas epidemije koronavirusa je bil tudi velika preizkušnja za plesne šole, ki se ukvarjajo z umetnišk...

Preberite več...

Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije
Torek, 09 Junij 2020 17:12
To soboto dopoldan, od 10. do 13. ure, bo v središču Celja, na zvezdi, 21. izvedba festivala urbanih...

Preberite več...

Sledite nam

Prireditvenik