Ministrstvo bo pomagalo pri obnovi dveh stavb kulturne dediščine
Kultura
Tipografija

Mestna občina Celje je z Muzejem novejše zgodovine Celje in Zavodom Celeia Celje na razpisu za izbor kulturnih projektov na področju nepremične kulturne dediščine pridobila sredstva za obnovo dveh stavb kulturne dediščine, in sicer Fotohiše Pelikan in Romanskega palacija na Starem gradu Celje.

V Fotohiši Pelikan bodo z gradbeno obrtniškimi in konservatorskimi deli obnovili notranjost stavbe, predvsem atelje in stanovanje družine Pelikan, dokončali obnovo kletne etaže ter obnovo stavbnega pohištva in tlakov. "Predmet del so tudi rekonstrukcija ostrešja in ureditev podstrešja za nove muzejske funkcije, menjava stavbnega pohištva in obnova fasade. Obnovili bomo tudi tlake na manjšem vrtu in ploščadi pred vhodom v kletno etažo," so sporočili iz Mestne občine Celje. Predvidoma v prvih mesecih naslednjega leta bo tako zaključena I. faza obnove, po kateri bo mogoče urediti elektro in strojne instalacije ter pristopiti k muzejsko-galerijski ureditvi objekta. Dela bodo stala okoli 270 tisoč evrov, ministrstvo za kulturo bo projekt sofinanciralo v dveh letih, in sicer v višini 100 tisoč evrov.

Na obnovo čaka tudi Romanski palacij

"Z obnovo in zamenjavo stavbnega pohištva bomo sanirali poškodbe, ki ogrožajo kamnito substanco Romanskega palacija. Zamenjali bomo strešno kritino in v notranjosti položili nov, za spomenik primernejši tlak, z obojim bodo ohranili avtentično veduto enega najpomembnejših srednjeveških gradov v Sloveniji. Po zaključku projekta bodo v Romanskem palaciju uredili večnamensko dvorano za izvajanje različnih grajskih vsebin (prireditve, razstave, poroke)," pojasnjujejo v MOC. Vrednost del je ocenjena dobrih 118 tisoč evrov. Dela bodo zaključena v jesenskih mesecih. Ministrstvo za kulturo bo projekt sofinanciralo v dveh letih, in sicer v višini 62 tisoč evrov.

BA

 

 

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...