Razstava ob 30-letnici samostojnosti Slovenije
Kultura
Tipografija

Na Trgu celjskih knezov je bilo opoldan odprtje razstave Tri zvezde treh desetletij – Celje 1991, ki je namenjena obeleževanju 30-letnice samostojne in neodvisne Slovenije. Razstava predstavlja razvoj dogodkov, ki so privedli do prelomnega obdobja pred tremi desetletji, pripravili pa so jo Mestna občina Celje, Muzej novejše zgodovine Celje in Gimnazija Celje – Center. Na slavnostnem odprtju pa je bil navzoč tudi predsednik države Borut Pahor, kar je dogodku dalo še posebno težo.

Bojan Šrot, župan Mestne občine Celje je ob odprtju razstave povedal, da je Celje ob obeleževanju 30-letnice samostojnosti Slovenije še posebej ponosno, saj so tri celjske zvezde našle svoje mesto tudi v slovenski zastavi in slovenskem grbu. „Mnogi se spominjamo, koliko upanja je bilo pred 30 leti v vseh nas in kako smo se znali povezati. Prepričan sem, da smo lahko danes zelo zadovoljni s potjo, ki smo jo v tem obdobju prehodili. Slovenija je namreč naredila ogromen razvojni korak. Tudi Celje je danes v primerjavi z obdobjem pred tremi desetletji skoraj neprepoznavno. V našem mestu se je z vstopom v Evropsko unijo začel močan razvojni ciklus. Uredili smo celo vrsto problemov in lahko se pohvalimo s marsičem, česar nimajo niti veliki,“je v svojem nagovoru dejal celjski župan.

Tudi predsednik države Borut Pahor je poudaril, da moramo biti ponosni na vse, kar smo skupaj dosegli. "Vse Slovenke in Slovence, državljanke in državljane  ob tej priložnosti pozivam, da na državni praznik dan državnosti za hip opustimo vse razlike med nami, ki so popolnoma legitimne in so v demokratični družbi celo nujne za razvoj. Slovenci vse velike stvari dosegli zato, ker smo delali skupaj,"je prepričan predsednik države. 

Avtorica razstave, Darja Jan, kustosinja v Muzeju novejše zgodovine Celje je povedala, da je na razstavi prikazano dogajanje na Celjskem v času slovenske pomladi, demokratizacije, obrambnih priprav, razglasitve samostojnosti in osamosvojitvene vojne in tudi samo poudarila, da si je želela, da pri tem razstavnem projektu sodelujejo tudi mladi. „Tudi tokrat smo se v Muzeju novejše zgodovine Celje odločili, da bomo dogajanje v osemdesetih in devetdesetih letih dvajsetega stoletja predstavili na prostem in tako nekako zajeli širše množice ljudi. Na eni strani vseh nas, ki smo to obdobje doživeli in da nikoli ne bi pozabili, kako enotni smo bili takrat pri doseganju zastavljenega cilja, rojstva nove države. Po drugi pa je bila naša namera, da približamo te dogodke vsem tem, ki so se rodili v samostojni državi,“ je povedala Darja Jan.

 

Na otvoritvi razstave so v kulturnem programu sodelovali Komorna zasedba Dekliškega pevskega zbora GCC pod vodstvom Davida Preložnika, akustična zasedba skupine The Šlagers z GCC pod vodstvom Saša Šonca ter solistke Hajdi Sevčnikar, Klara Tiselj, Tina Pučnik in Ana Rošer s priredbo popevk Zelena dežela in Svobodno sonce.

Foto: SHERPA

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Da so se le lahko spet vrnili v plesno dvorano Da so se le lahko spet vrnili v...
Torek, 02 Junij 2020 13:36
Čas epidemije koronavirusa je bil tudi velika preizkušnja za plesne šole, ki se ukvarjajo z umetnišk...

Preberite več...

Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije
Torek, 09 Junij 2020 17:12
To soboto dopoldan, od 10. do 13. ure, bo v središču Celja, na zvezdi, 21. izvedba festivala urbanih...

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay