Kure?! ugledale luč sveta, predstave še v soboto in nedeljo
Kultura
Tipografija

V Celjskem domu sta bili včeraj, v produkciji Hiše kulture Celje dve premierni predstavi družinskega muzikala Kure?!, nastalega po motivih slikanic Lile Prap, za katerega je besedilo napisala dramaturginja Nuša Komplet - Peperko, glasbo pa je delo Leona Firšta. Po muzikalih Teharski plemiči in Veronika Deseniška gre za tretji tovrstni veliki glasbeno scenski projekt Hiše Kulture Celje.

Ponovitve predstave bodo še soboto, ob 18h in 20h ter v nedeljo ob 17h in 19h. Zgodnejša termina na oba dni sta že razprodana, za večerne je na voljo še nekaj vstopnic.

"Zaradi tehnične zahtevnosti predstave in zelo nestabilne vremenske napovedi smo se odločili celoten sklop predstav prestaviti v Celjski dom, kjer pa v ponedeljek dopoldne predvidena že dolgo načrtovana vaja za torkovo podelitev šolskih priznanj, ki je po besedah vodstva šole izjemno scensko ambiciozna, zato moramo ta večer predstavi našega muzikala odpovedati. Vstopnice lahko kupci vrnejo na prodajnem mestu, kjer so jih kupili, za pomoč pa nas lahko kontaktirajo na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.," je pojasnil direktor Hiše kulture Celje Miha Firšt in se ob tem opravičil za nevšečnosti. Hkrati je izrazil zadovoljstvo ob prihajajočih poletnih in jesenskih gostovanjih muzikala na odprtih prizoriščih in v kulturnih domovih po Sloveniji.
 
Glasbeno scenski spektakel

Družinski muzikal Kure?!, eksplozija igre, plesa, petja in zabave, je pravzaprav edino možno nadaljevanje treh izjemnih slikanic Ptiči?!, Dinozavri?!, Zmaji?! svetovno znane pisateljice in ilustratorke Lile Prap. Kure se v treh Lilinih slikanicah učijo in ob tem šalijo ter mimogrede odkrivajo svoje sorodnike, prednike, tokrat pa jih Nuša Komplet Peperko v sodelovanju z avtorico in skladateljem Leonom Firštom postavila v središče dogajanja.

V Rezikinem kurniku novoizvaljeni piščanček razveseli Ata petelina, Mamo kokoš ter celotno kurjo družino. Zvedavo Malo pišče je na sledi detektivski nalogi Kdo krade jajca, sproti pa odkriva svoje ptičje korenine, raziskuje dinozavrske prednike in spozna tudi pravljičnega petelinjega zmaja.

V čevlje osamljene kmetice je stopil Goro Osojnik, kot Malo pišče meša štrene Maša Tiselj, s svojega kupa gnoja se "važi" Srđan Milovanović kot Ata petelin, tri vogale pri kokošnjaku podpira Nuška Drašček kot Mama kokoš, naokrog pa kokodajsa in skrbi za vzdušje širše sorodstvo zbrano v Kurjem bandu: Leon Firšt kot kokoš pianistka, Ana Mezgec kot kokoš violinistka, Žiga Vešligaj kot kokoš saksofonistka, Janez Krevel kot kokoš kontrabasistka in Gregor Hrovat kot kokoš bobnarka.

Prispodoba vsakdanjega življenja

Zgodbo o kurji družini lahko beremo kot prispodobo o našem vsakdanjem življenju. Nenehno iskanje odgovorov na vprašanja o ustroju sveta, drobna osrečujoča prijateljstva, varno zavetje družine in dogovor med živalmi in ljudmi kot edino zadovoljujoče sobivanje, ki ne dopušča požrešnosti in izkoriščanja. S tem razmislekom so Kure?! na oder postavili režiser Andrej Jus, koreografinja Aja Zupanec, glasbeni vodja Simon Dvoršak, scenograf Matija Kovač, kostumograf Andrej Vrhovnik ter David Andrej Francky in Matej Kovše kot oblikovalca svetlobe oziroma zvoka. Producent predstave je Miha Firšt.

Predstava je z jasno zgodbo in Malim piščetom kot lucidnim raziskovalcem zanimiva za otroke, z ohranjanjem duhovitih Lilinih dovtipov zabavna za starše, obenem pa je krasen nastavek za nadaljnja razmišljanja o odnosu med ljudmi in živalmi.

Prepričani, da bodo tudi Kure uspešnica

"V Hiši kulture Celje se organizacije velikih glasbeno-gledaliških produkcij lotimo, ko smo k temu poklicani – ko smo prepričani, da lahko slovenskemu kulturnemu prostoru ponudimo nekaj izjemnega. Tako smo pred desetimi leti uprizorili slovensko opero Benjamina Ipavca Teharski plemiči, pred petimi leti pa spektakularni muzikal Veronika Deseniška, ki je z osupljivo scenografijo – mogočnim grajskim obzidjem celjskega Starega gradu odetim v 3D video projekcije, pretresljivo zgodbo, vrhunsko glasbo in zvezdniško zasedbo navdušil deset tisoče gledalcev po vsej Sloveniji," so povedali v prodorni celjski produkcijski hiši, ki že desetletje ustvarja odmevne kulturne projekte in dogodke.

Foto: SHERPA

 

 

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...