Kure Lile Prap v velikem slogu stopajo na oder
Kultura
Tipografija

V četrtek, 10. junija, bo v organizaciji Hiše kulture Celje premiera novega slovenskega družinskega muzikala Kure, pod katerega se podpisujejo ilustratorka in pisateljica Lila Prap, skladatelj Leon Firšt in dramatičarka Nuša Komplet Peperko.

Družinski muzikal Kure, eksplozija igre, plesa, petja in zabave, je pravzaprav edino možno nadaljevanje treh izjemnih slikanic Ptiči, Dinozavri, Zmaji svetovno znane pisateljice in ilustratorke Lile Prap. Kure se v treh Lilinih slikanicah učijo in ob tem šalijo ter mimogrede odkrivajo svoje sorodnike, prednike. Tokrat jih Nuša Komplet Peperko v sodelovanju z avtorico in s skladateljem Leonom Firštom postavi v središče dogajanja.

V Rezikinem kurniku novoizvaljeni piščanček razveseli Ata petelina, Mamo kokoš ter celotno kurjo družino. Zvedavo Malo pišče je na sledi detektivski nalogi Kdo krade jajca, sproti odkriva svoje ptičje korenine, raziskuje dinozavrske prednike in spozna pravljičnega petelinjega zmaja.

V čevlje osamljene kmetice je stopil Goro Osojnik, kot Malo pišče meša štrene Maša Tiselj, s svojega kupa gnoja se „važi“ Srđan Milovanović kot Ata petelin, tri vogale pri kokošnjaku podpira Nuška Drašček kot Mama kokoš, medtem ko naokrog kokodajsa in skrbi za vzdušje širše sorodstvo, zbrano v Kurjem bandu – Leon Firšt kot kokoš pianistka, Ana Mezgec kot kokoš violinistka, Žiga Vešligaj kot kokoš saksofonistka, Janez Krevel kot kokoš kontrabasistka in Gregor Hrovat kot kokoš bobnarka.

Prispodoba vsakdanjega življenja

Zgodbo o kurji družini lahko beremo kot prispodobo o našem vsakdanjem življenju. Nenehno iskanje odgovorov na vprašanja o ustroju sveta, drobna osrečujoča prijateljstva, varno zavetje družine in dogovor med živalmi in ljudmi kot edino zadovoljujoče sobivanje, ki ne dopušča požrešnosti in izkoriščanja. S tem razmislekom so Kure na oder postavili režiser Andrej Jus, koreografinja Aja Zupanec, glasbeni vodja Simon Dvoršak, scenograf Matija Kovač, kostumograf Andrej Vrhovnik ter David Andrej Francky in Matej Kovše kot oblikovalca svetlobe oziroma zvoka. Producent predstave je Miha Firšt.

Predstava je z jasno zgodbo in Malim piščetom kot lucidnim raziskovalcem zanimiva za otroke, z ohranjanjem duhovitih Lilinih dovtipov zabavna za starše in je obenem krasen nastavek za nadaljnja razmišljanja o odnosu med ljudmi in živalmi.

Foto: SHERPAPreberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...