Kure?! Lile Prap v velikem slogu stopajo na oder
Kultura
Tipografija

V četrtek, 10. junija bo pred Knežjim dvorom Celje v organizaciji Hiše kulture Celje premiera novega slovenskega družinskega muzikala Kure?!, pod katerega se podpisujejo ilustratorka in pisateljica Lila Prap, skladatelj Leon Firšt in dramatičarka Nuša Komplet Peperko. Na včerajšnji novinarski konferenci sta projekt predstavila avtorica Lila Prap in producent Miha Firšt.

Družinski muzikal Kure?!, eksplozija igre, plesa, petja in zabave, je pravzaprav edino možno nadaljevanje treh izjemnih slikanic Ptiči?!, Dinozavri?!, Zmaji?! svetovno znane pisateljice in ilustratorke Lile Prap. Kure se v treh Lilinih slikanicah učijo in ob tem šalijo ter mimogrede odkrivajo svoje sorodnike, prednike, tokrat pa jih Nuša Komplet Peperko v sodelovanju z avtorico in skladateljem Leonom Firštom postavi v središče dogajanja. 

V Rezikinem kurniku novoizvaljeni piščanček razveseli Ata petelina, Mamo kokoš ter celotno kurjo družino. Zvedavo Malo pišče je na sledi detektivski nalogi Kdo krade jajca, sproti pa odkriva svoje ptičje korenine, raziskuje dinozavrske prednike in spozna tudi pravljičnega petelinjega zmaja. 

V čevlje osamljene kmetice bo stopil Goro Osojnik, kot Malo pišče meša štrene Maša Tiselj, s svojega kupa gnoja se važi Srđan Milovanović kot Ata petelin, tri vogale pri kokošnjaku podpira Nuška Drašček kot Mama kokoš, naokrog pa kokodajsa in skrbi za vzdušje širše sorodstvo zbrano v Kurjem bandu: Leon Firšt kot kokoš pianistka, Ana Mezgec kot kokoš violinistka, Žiga Vešligaj kot kokoš saksofonistka, Janez Krevel kot kokoš kontrabasistka in Gregor Hrovat kot kokoš bobnarka.

Zgodbo o kurji družini lahko beremo kot prispodobo o našem vsakdanjem življenju. Nenehno iskanje odgovorov na vprašanja o ustroju sveta, drobna osrečujoča prijateljstva, varno zavetje družine in dogovor med živalmi in ljudmi kot edino zadovoljujoče sobivanje, ki ne dopušča požrešnosti in izkoriščanja. S tem razmislekom so Kure?! na oder postavili režiser Andrej Jus, koreografinja Aja Zupanec, glasbeni vodja Simon Dvoršak, scenograf Matija Kovač, kostumograf Andrej Vrhovnik ter David Andrej Francky in Matej Kovše kot oblikovalca svetlobe oziroma zvoka. Producent predstave je Miha Firšt. 

Predstava je z jasno zgodbo in Malim piščetom kot lucidnim raziskovalcem zanimiva za otroke, z ohranjanjem duhovitih Lilinih dovtipov zabavna za starše, obenem pa je krasen nastavek za nadaljnja razmišljanja o odnosu med ljudmi in živalmi.

Prepričani, da bodo spet ponudili nekaj izjemnega

"V Hiši kulture Celje se organizacije velikih glasbeno-gledaliških produkcij lotimo, ko smo k temu poklicani – ko smo prepričani, da lahko slovenskemu kulturnemu prostoru ponudimo nekaj izjemnega. Tako smo pred desetimi leti uprizorili slovensko opero Benjamina Ipavca Teharski plemiči, pred petimi leti pa spektakularni muzikal Veronika Deseniška, ki je z osupljivo scenografijo – mogočnim grajskim obzidjem celjskega Starega gradu odetim v 3D video projekcije, pretresljivo zgodbo, vrhunsko glasbo in zvezdniško zasedbo navdušil deset tisoče gledalcev po vsej Sloveniji," so povedali v prodorni celjski produkcijski hiši, ki že desetletje ustvarja odmevne kulturne projekte in dogodke.

Predstave muzikala bodo potekale od 10. do 14. junija na dvorišču pred Knežjim dvorom v Celju. Vstopnice so na prodaj na vseh prodajnih mestih mojekarte.si, bencinskih postajah in v trafikah.

Foto: SHERPANajbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Da so se le lahko spet vrnili v plesno dvorano Da so se le lahko spet vrnili v...
Torek, 02 Junij 2020 13:36
Čas epidemije koronavirusa je bil tudi velika preizkušnja za plesne šole, ki se ukvarjajo z umetnišk...

Preberite več...

Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije
Torek, 09 Junij 2020 17:12
To soboto dopoldan, od 10. do 13. ure, bo v središču Celja, na zvezdi, 21. izvedba festivala urbanih...

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay